Eigentijdse romans

Byler Younts, Elisabeth – In haar hart

Inhoud:

‘In haar hart’ van Elizabeth Byler Younts vertelt het verhaal van een verpleegster die tijdens de Tweede Wereldoorlog verliefd wordt op een jonge Amish man. Verenigde Staten, 1946. Christine Freeman werkt als verpleegster samen met een aantal dienstweigeraars, jongemannen die hebben besloten om niet in het leger te gaan. Een van hen is Eli, een Amish jongen, die vanwege zijn geloofsovertuiging niet wil vechten, en zijn best doet om zijn reputatie als hartenbreker achter zich te laten. Als Christine ontdekt dat ze zwanger is van haar verloofde Jack en hij haar de rug toekeert, vindt ze troost bij Eli. Maar dan vraagt hij haar om samen met hem terug te keren naar het Amish dorp waar zijn familie woont.

Waardering:

Eli, over wie we al lazen in het eerder verschenen boek van deze schrijfster Aan zijn zijde, weigert vanwege zijn geloofsovertuiging mee te vechten in de oorlog. In plaats daarvan wordt hij naar een psychiatrisch ziekenhuis gestuurd  om zich daar nuttig te maken. Daar ontmoet hij verpleegster Christine Freeman.
Hoewel ze heel verschillend zijn, is er aantrekkingskracht tussen hen.
Maar dan ontmoet Christine op een feestje een oude bekende, Jack. Hun ontmoeting blijft niet zonder gevolgen. Christine raakt haar baan kwijt en weet niet welke keuze ze moet maken.
Dan biedt Eli aan om haar mee te nemen naar de Amish gemeenschap waar hij vandaan komt.
Maar daar zijn de problemen niet mee opgelost. Hoewel Christine liefdevol ontvangen wordt door een vrouw uit de gemeenschap, voelt ze dat de familie van Eli niet zo blij is met haar komst.
Ze moet keuzes gaan maken wat ze met haar toekomst wil.
Het boek is een leuke mix. Aan de ene kant de Amish, aan de andere kant het leven in het psychiatrische ziekenhuis. Deze mix maakt het verhaal uniek. Het is natuurlijk vanaf het begin bekend hoe het verhaal zou eindigen, maar toch is het verhaal boeiend genoeg om er in door te lezen.
Het was leuk geweest als het ziekenhuisleven meer uitgediept was omdat het onderwerp interessant genoeg is om er een dikke pil over te lezen. Anderzijds past deze wat oppervlakkige beschrijving wel in een Amish roman.

Gegevens:

Uigeverij: Groot Goudriaan
ISBN: 9789088653339
Aantal pagina’s: 380
Prijs: € 19.99