Eigentijdse romans

Lewis, Beverly – De tondeldoos

Inhoud:

De achttien jaar oude Sylvia Miller is gelukkig met haar leven in de Amish-gemeenschap van Hickory Hollow Ze staat op het punt zich te verloven en de band met de rest van het gezin is hecht, vooral met haar vader.
Als ze op een dag beluit ze een blik te werpen in haar vaders koperen tondeldoos, ook al weet ze dat dat eigenlijk niet mag. Wat ze niet beseft, is dat wat ze op het punt staat te ontdekken haar gelukkige elven uiteen zal doen spatten en alles voor haar en de rest van het gezin voorgoed zal veranderen.

Waardering:

Sylvia Miller weet dat haar vader als ‘Englischer’ is opgegroeid en pas later is opgenomen in de gemeenschap. Maar veel weet ze er niet van, haar vader praat er niet graag over. In zijn werkplaats staat een koperen tondeldoos. Tot Sylvia op een dag haar nieuwsgierigheid niet kan bedwingen en de doos opent. Ze ziet wat oude foto’s en een waardevol gouden zakhorloge met inscriptie. Ze blijft zich maar afvragen waarom haar vader deze heeft bewaard. Earnest heeft al snel door dat er iemand in de doos heeft gekeken. Hij weet dat de tijd is gekomen dat hij eerlijk naar buiten moet komen met zijn verleden. Ook al zal hij daarmee zijn vrouw Rhoda en zijn kinderen veel pijn doen. Ook al weet hij dat zijn zwijgen gevolgen heeft voor zijn leven in de gemeenschap. 
Sylvia heeft omgang met Titus Kaufmann, zoon van de dominee. Ze hoopt met hem te trouwen. Maar als hun gezin in de problemen komt voelt ze dat is het niet altijd lekker loopt tussen Titus en haar.
De tondeldoos is een prachtige Amish-roman. Het idyllische van het leven in de Amish-gemeenschap proef je maar voert geen boventoon. Daarvoor zijn de zorgen in het gezin Miller te groot. 
Vergeving speelt een belangrijke rol in het verhaal. Want het valt niet mee als je man, je vader jarenlang dingen verzwijgt die hij nooit had mogen verzwijgen. 
Het laatste hoofdstuk van het boek heeft een nieuwe verrassing in petto. Hierover kun je verder lezen in het boek ‘Het zakhorloge’ wat we in januari 2021 kunnen verwachten. Ik kijk er naar uit! 

Gegevens:

Uitgeverij: De Parel
ISBN9789493208025
Aantal pagina’s: 290
Prijs: € 20,50
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: 2020