Romans

Besten, Janny den – Roos

Inhoud:

Roos wordt er niet goed van, al die betuttelende adviezen van haar moeder. Altijd is ze bezorgd. Dat is toch niet normaal als je bijna volwassen bent? Als tegenreactie gaat ze steeds meer haar eigen gang. Roos gaat (zonder dat haar ouders het weten) met Harmen, Henneke en Jilles mee op vakantie naar Cyprus. Ze geniet volop van zon, strand, zee en cultuur, maar toch zit het stiekeme gedoe ten opzichte van haar ouders haar niet lekker. Jilles kan dan wel denken dat ze lief, aardig en eerlijk is, maar hij moest eens weten… Tijdens deze vakantie ontdekt Roos dat leven met leugens geen optie is. Maar hoe moet het dan wel?

Waardering:

Dit boek vertelt het verhaal uit Zwanenmoeder vanuit de kant van Roos, de dochter van de hoofdpersoon uit Zwanenmoeder. Daardoor is het verhaal voor degenen die Zwanenmoeder gelezen hebben nogal voorspelbaar. Dat is jammer, wantte gevoelens van Roos ten opzicht van haar moeder zin heel goed beschreven. Ze is het gezeur van haar moeder zo verschrikkelijk zat. Elke keer als ze weg gaat is het “waar ga je heen? Hoe laat ben je thuis? Neem je jas mee het wordt koud”. Haar moeder kan haar gewoon niet los laten. 
Daarom vertelt ze niet tegen haar moeder dat ze een baantje heeft en dat ze naar het buitenland op vakantie gaat. Ze is bang dat haar moeder zal zeggen dat ze dat niet kan voor haar rug. 
Als ze toch op vakantie gaat komen haar ouders er natuurlijk achter dat ze niet naar Zeeland is maar naar Cyprus. Haar neef confronteert haar daar mee en ze biecht het op. Ook hoe moeilijk ze het thuis met haar moeder heeft en hoe misselijk ze haar eigen stiekeme gedrag vindt. 
Er is mooi beschreven hoe ze daarmee naar God gaat. Er zit een duidelijke christelijke boodschap in het boek, maar het komt toch niet prekerig over.
Het boek zal zeker de jongere lezers aanspreken.

Gegevens:

Uitgeverij de Banier
ISBN 9789462783539
Aantal blz: 334
Prijs: € 14,95