Historische romans

Opperman, Leon – Donkerland

Inhoud:

Zuid-Afrika, 1838. Nadat zijn ouders door veedieven zijn vermoord, ontvlucht Pieter de Witt zijn geboortegrond aan de rand van de Kaapkolonie en trekt verder naar het oosten. Onderweg ontfermt Pieter zich over een zwarte vrouw die hij de naam Eerste geeft. Als ze na een tocht vol ontberingen de oever van de Tugela bereiken, weet Pieter het zeker: hier ligt zijn bestemming, hier zal hij zijn plaas bouwen, zijn eigen boerderij. Met hulp van Eerste slaagt Pieter erin Donkerland tot bloei te brengen. Maar de prijs die ze moeten betalen, is hoog.
 
In de anderhalve eeuw die volgt, ontdekken ook Pieters nazaten wat het betekent om Afrikaner te zijn. En altijd is hun lot verbonden met de afstammelingen van Eerste. Elke generatie krijgt tegen wil en dank een rol toebedeeld in de verhalen van Zuid-Afrika’s historie: de strijd tegen de Zoeloes, de Anglo-Boerenoorlog, de Soweto-opstand, het ontstaan van het Nieuwe Zuid-Afrika… Zo ervaren de bewoners van Donkerland aan den lijve de schande en triomf van hun geschiedenis.

Waardering:

Donkerland vertelt ons de geschiedenis van de familie de Witt. Pieter sticht in het oosten zijn eigen boerderij. De zwarte vrouw Eerste helpt hem daarbij. Al vanaf het begin leven de boeren dus samen met de zwarten op en van het land.
Door de generaties heen zie je het land veranderen. De boeren worden jaren onderdrukt door de Engelsen. Dat resulteert in de Boerenoorlog.
Veel later komt de apartheid. Zwarten worden gediscrimineerd. Zoals eerst de boeren zelf werden achtergesteld doen ze dat nu met de zwarten. Maar niet allemaal.
De boeren De Witt zijn koppig en opvliegend. Ze laten zich niet makkelijk de wet opleggen. Dat leidt soms tot misdaden en ruzies in de familie.
Het boek leest makkelijk en is boeiend. Het springt soms een heel aantal jaren vooruit naar de volgende generatie, maar beschrijft zo de meeste boeiende en belangrijke gebeurtenissen.
Een mooie manier om de geschiedenis van Afrika beter te leren kennen!

Gegevens:

Uitgeverij Mozaïek
ISBN 789023994749
Aantal blz: 464
Prijs: € 23,50

Extra:

Lees hier alvast een gedeelte van het boek