Literatuur

Pols, Cees – De Hef ziet alles

Inhoud:

Rotterdam, het jaar 2000. Na een succesvolle carrière in het buitenland keert Ruurd terug naar het Katendrecht waar hij opgroeide. Als hij door ‘Zuid’, het centrum en langs de hoge Hefbrug zwerft, loopt hij opnieuw door het decor van zijn jeugd: een wereld vol zeelui, hoeren en havenwerkers.

Om in het reine te komen met zijn jeugd wil Ruurd contact zoeken met zijn ouders, die hij al jaren geleden uit het oog verloren is. Maar voordat daar een opening kan komen, dringen de herinneringen aan de pijnlijke breuk met zijn tweelingbroer Frans zich aan hem op. Er is geen andere uitweg meer: Ruurd zal het noodlottige conflict dat hem destijds van zijn huis en haard verdreef, onder ogen moeten zien. Hij wordt gedwongen de balans van zijn leven op te maken.

Tot zijn verrassing ervaart hij dat de rol die De Hef daarbij speelt groter is dan hij ooit voor mogelijk hield.

Waardering:

In deze literaire roman lees je over het leven van Ruurd en Frans. Een tweeling die net na de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam geboren wordt. Rotterdam wordt in die tijd nog volop herbouwd na de bombardementen door de Duitsers. De haven speelt daarin een belangrijke rol. Vele mannen vinden daar hun werk.
Ruurd werd niet verwacht en blijft altijd een buitenbeentje in het gezin. Hij wil meer dan alleen Rotterdam. Hij wil niet in de haven werken maar havens maken.
Het gaat helemaal fout tussen Frans en Ruurd en Ruurd verbreekt alle contact, zelfs met zijn ouders.
De Hef speelt een grote rol in Ruurds leven en het drama. Ruurd denkt dat God daar woont, zo hoog is de hef van de brug.
Maar nu is hij terug in Rotterdam. Hij heeft carrière gemaakt en is nu met pensioen. Het verleden achtervolgt hem nog altijd en hij wil schoon schip maken.
Het boek vertelt het verhaal van Ruurd in de tegenwoordige tijd, maar via flashbacks lees je over zijn verleden.
Het is boek is heel boeiend. Al vanaf het begin besef je dat er iets vreselijks gaat gebeuren. De spanning daar naar toe wordt goed opgebouwd.
De Hef (hefbrug) en de havens van Rotterdam spelen een mooie rol in dit boek.
Een prachtig en indrukwekkende roman!

Gegevens:

Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023994817
Aantal blz: 312
Prijs: € 19,50

Extra:

Lees hier een gedeelte van het boek