Historische romans

Parr, Delia – De vroedvrouw van Trinity

Serie “Thuis in Trinity”, deel 1

Inhoud:

Martha Cade is telg uit een geslacht van vroedvrouwen die generaties lang gewerkt hebben onder de families van Trinity, Pennsylvania en weduwe met twee volwassen kinderen. Ze hoopt dat haar dochter in haar voetspoor treedt, maar als Victoria de benen neemt, schudt Martha’s wereld op haar grondvesten.
Tot overmaat van ramp arriveert een nieuwe dokter in het stadje die een rechtstreekse bedreiging vormt voor haar job en ze kan zich niet herinneren dat haar geloof zo op de proef gesteld is. Vastberaden doet ze haar werk waartoe God haar geroepen heeft, hoewel ze niet is voorbereid op de gebeurtenissen die volgen. Of ze nu een dreigend dorpsschandaal wil tegenhouden, gebroken relaties tracht te herstellen, of om moet leren gaan met gevoelens vanwege een onverwachte romance, elke uitdaging en elke kans treedt ze met hoop en geloof tegemoet.

Waardering:

Deze roman speelt zich af in de achttiende eeuw in Amerika. In het kleine stadje Trinity is Martha Cade al jaren vroedvrouw. Haar man is vroeg overleden en ze heeft haar zoon en dochter alleen opgevoed. Ondertussen was ze druk met haar werk als vroedvrouw. 
Als ze een week weg is om bij een bevalling te zijn, vertrekt haar dochter met een theatergezelschap. Dat is in die tijd een grote schande. Martha gaat haar zoeken, maar vindt haar niet. Ze zal de mensen onder ogen moeten komen en moeten ondergaan dat ze het onderwerp van geroddel is.
Als ze thuis komt blijkt de oude dokter overleden en vervangen te zijn. De jonge dokter moet niets hebben van een vroedvrouw en Martha niets van de moderne dokter. 
Dan is er nog dominee Hammond die samen met zijn vrouw en zeven weeskinderen in het dorp komt wonen. De weesjongens halen kattenkwaad uit en het dorp is in beroering. Als er ook veel gestolen wordt, wijzen de mensen al snel naar de weeskinderen.
Martha krijgt een band met een van de kinderen, Will. Ze komt op voor hen.
De schrijfster beschrijft de situaties en gebeurtenissen heel beeldend en humoristisch. Het is interessant om over de methodes van vroedvrouwen en dokters in die tijd te lezen. 
In de kaft van het boek zit een boekenlegger die je er uit kunt scheuren. Goed idee!

Gegevens:

Uitgeverij: De Parel
ISBN: 9789492408006
Aantal blz: 316
Prijs: € 19,95