Historische romans

White, Roseanna M. – Kring van spionnen

Inhoud:

1865 – Mariëtta Hughes had nooit een spion willen zijn, maar tegen het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog raakt ze betrokken bij het spionagewerk dat haar familie al enkele generaties doet. Zonder dat ze het zelf weet, komen de ‘Knigths of the Golden Circle’ samen in een verborgen ruimte onder haar huis. De KCG is een geheim zuidelijk genootschap dat de noordelijke Unie, waarvoor haar broer zijn leven gaf, wil vernietigen.
Mariëtta vertrouwde haar overleden man en zijn broer volledig, maar wanner ze geconfronteerd wordt met hun geheimen, staat haar hele wereld op zij kop. Kan ze dat rechtzetten door iemand die voor de Unie de KGC infiltreert, in bescherming te nemen?
Slade Osborne, geheim agent voor Pinkerton, is vastbesloten al het mogelijke in het werk te stellen om de strijd tussen Noord en Zuid te beëindigen. Wanneer hij doordringt tot dit geheime genootschap, is hij niet alleen geïntigreerd door hun werkwijze, maar vooral door die mooie vrouw die het hulpje lijkt te zijn van hun nieuwe leider, maar die toch ook zo veel meer is…
Durven ze elkaar in al deze verwikkelingen te vertrouwen? Zal hun gemeenschappelijke geloof hen dragen? En kunnen Mari en Slade de vijand lang genoeg tegenwerken tot hun geliefde land weer herenigd wordt.

Waardering:

Mariëtta, weduwe van Lucien Hughes, kan niet wachten tot haar rouwperiode voorbij is en ze opnieuw kan trouwen met Luciens broer, Devereaux. Tot ze door haar grootvader gevraagd wordt een helpende hand te bieden aan de ‘Culper Ring’. Het is voor Mariëtta onbegrijpelijk dat letterlijk onder haar voeten zoveel afspeelt.
Geschokt door de ontdekking dat Dev in het geheim zich met zaken bezig houdt waar Mariëtta geen weet van heeft, besluit ze het verzoek van haar grootvader in te willigen. Als Slade Osborne als spion (waar Dev natuurlijk geen weet van heeft) de boel komt verkennen, geeft Mariëtta dan ook alle medewerking.
Om Dev zoet te houden, probeert ze nog steeds genegenheid te tonen. Maar in werkelijkheid voelt ze zich steeds sterker aangetrokken tot Slade. Het hele boek is doorspekt van onderlinge spanningen. Typerend voor deze schrijfster is het gedetailleerd  beschrijven van gezichtsuitdrukkingen. Daardoor het komt verhaal erg goed tot leven. Ook de personages zijn hierdoor heel werkelijk neergezet. Kring van spionnen is het derde deel in de serie ‘de Culper ring’. Dit derde deel is afzonderlijk te lezen maar het is zeker de moeite waard om Masker van onschuld en Maskerade eerst te lezen. Een prachtig einde van een steengoede serie!

Gegevens:

Uitgeverij: Het Zoeklicht
ISBN: 9789064512247
Aantal pagina’s: 424
Prijs: € 22,50