Historische romans

Peterson, Tracy – Onverdiende goedheid

Op de grens van het Wilde Westen – deel 3

Inhoud:

Mercy Flanagan overleefde als kind het bloedbad op de Whitman Zendingspost en nu doet haar hart pijn vanwege de toenemende haat tussen de oorspronkelijke bewoners van Oregon Territorium, de indianen, en de blanke kolonisten. Ze verlangt naar vrede, maar in plaats daarvan doen de meesten van de kolonisten er alles voor om de indianen te verdrijven, zelfs als dat betekent dat ze geweld moeten gebruiken.
Wanneer Mercy bericht ontvangt van haar vriendin Eletta Browning waarin ze schrijft dat ze hulp nodig heeft, besluit ze af te reizen naar Rogue Valley om haar te helpen. Op de zendingspost waar Eletta en haar man werken, ontmoet Mercy Eletta’s zwager, Adam. Ondanks haar pogingen om vriendschap met hem te sluiten, lijkt Adam vastbesloten om zich zo weinig mogelijk met haar te bemoeien.
Als de spanningen in het territorium het hoogtepunt bereiken en er iets tragisch gebeurt, kan Adam echter niet meer om haar heen. Mercy en Adam hebben elkaar nodig en moeten vertrouwen op God en op elkaar om het er levend van af te brengen.

Waardering:

In dit laatste deel van de serie ‘Op de grens van het  Wilde Westen’ speelt de jongste van de drie zussen Flanagan, Mercy, de hoofdrol. Ze is nog ongetrouwd en woont samen met haar zussen Grace en Hope met hun gezinnen. Tot de vraag komt of Mercy naar de zendingspost wil komen om Eletta Browning te helpen. Hoewel de reis en het verblijf niet ongevaarlijk is, besluit Mercy toch te gaan. Hoewel ze het bloedbad op de Whitman zendingspost meegemaakt heeft, koestert Mercy geen haat tegen de indianen maar verlangd naar vrede tussen beide volken.
Bij de familie Browning ontmoet ze Adam, de jongere broer van Isaac. Mercy voelt zich meteen tot hem aangetrokken. Dit gevoel is wederzijds maar Adam gedraagt zich stug en afstandelijk tegen Mercy.
Maar dan gebeuren er vreselijke dingen op de zendingspost en blijken Adam, Mercy en Faith elkaar hard nodig te hebben. Mercy weet de geschiedenis van Faith en is vastbesloten voor haar te zorgen en zelfs te proberen Faith en haar biologische moeder bij elkaar te brengen.
Onverdiende goedheid is een mooie afsluiting van de serie. De zussen Flanagan hebben een hoop mee gemaakt in hun jonge leven. Stuk voor stuk zijn ze er sterk uit gekomen, maar Mercy met haar zachtaardige karakter heeft alles wel op een heel bijzondere manier verwerkt. Ook over Grace en en Hope bevat dit laatste deel een mooie afsluiting. Lezers van de eerste twee delen van de serie, Kostbare genade en Dierbare hoop, zullen dit derde deel ook zeker lezen willen. Je kunt dit derde deel ook zelfstandig lezen maar om alles goed te kunnen begrijpen is het aan te raden bij deel één te beginnen. En dat is geen straf want liefhebbers van mooie historische romans zullen ervan genieten!

Gegevens:

Uitgeverij: De Parel
ISBN: 9789492408686
Aantal pagina’s: 337
Prijs: € 20,50