Eigentijdse romans

Plass, Adrian – De schaduwdokter

Inhoud:

De vermaarde humorist en taalkunstenaar Adrian Plass verrast ditmaal met een serieuzer, maar toegankelijke roman. De Schaduwdokter neemt de lezer mee in een verrassende beleving van nijpende emoties en de tragische schoonheid ervan.

Na de dood van zijn grootmoeder, komt Jack in contact met de mysterieuze Schaduwdokter. Hij assisteert de zowel nukkige als scherpzinnige man bij bezoekjes aan bijvoorbeeld Samantha, die bang is om uit elkaar te spatten, Rod die wordt afgeperst, en een brief aan de terminale priester Victor. Hun dilemma’s kaatsten tegelijk terug op Jack’s eigen innerlijke zoektocht. De Schaduwdokter fungeert daarbij als een aangename, soms vileine redenaar wiens onconventionele geloofsbeleving korte metten maakt met geïnstitutionaliseerde godsdienst.

Waardering:

Jack is behoorlijk depressief en worstelt met zijn geloof als hij het kaartje van de schaduwdokter vindt in de spullen van zijn oma. Hij neemt aarzelend contact op en gaat bij hem op bezoek. Hij komt er niet goed achter of de schaduwdokter nu christen is of niet. Aan veel christelijke gewoonten en gedachten hecht hij geen waarde. Toch vraagt hij of Jack zijn protégé wil worden. Ze besluiten het een poosje te proberen en Jack trekt bij hem in.
Hij luistert naar de gesprekken die de schaduwdokter voert met mensen die vanwege een probleem contact met hem opnemen. Op bijna bovenmenselijke wijze biedt hij een uitweg. Wie is deze man en hoe doet hij dat?

Het mysterieuze wordt nog eens versterkt door het begin van het boek waarin de schaduwdokter vertwijfeld uitroept naar God dat hij het niet kan. Het lijkt erg op de gebeurtenis waarin Jezus vraagt of de drinkbeker aan Hem voorbij mag gaan in de hof van Gethsemane. Aan het einde van het boek komt de gebeurtenis terug en wordt hij nader verklaard.

Dit is typisch een roman van Adrian Plass. Het zet je aan het nadenken over bepaalde gewoontes in de kerk. IJzersterk!

Gegevens:

Uitgeverij Plateau
ISBN 978 90 5804 137 1
Aantal blz: 200
Prijs: € 19,95