Historische romans

Austin, Lynn – Als ik jou was

Inhoud:

Lynn Austin vertelt in ‘Als ik jou was’ het verhaal van de vriendinnen Audrey en Eve. Het is 1940 en hun vriendschap wordt getypeerd door een enorm klassenverschil: op het Britse landgoed Wellingford Hall werkt de moeder van Eve als kamenierster voor de moeder van Audrey. Maar de Tweede Wereldoorlog zet alles op z’n kop. Audrey en Eve melden zich allebei aan als ambulancechauffeur tijdens en na bombardementen. Een heftige tijd volgt, vol verliezen, maar ook vol liefde en dromen.

Aan het einde van de oorlog moet zowel Audrey als Eve een levensveranderende beslissing maken, en hun wegen scheiden zich. Totdat Audrey in 1950 arriveert in Amerika, met de bedoeling daar een nieuwe start te maken bij de schoonfamilie die ze nog nooit heeft ontmoet. Maar dan ontdekt ze dat Eve een aantal jaar eerder haar plaats heeft ingenomen…

Waardering:

Het begin van het boek laat meteen in een notendop de tijden zien die het belangrijkste zijn: de Tweede Wereldoorlog en 1950. Dan begint het verhaal in 1931, als Audrey en Eve elkaar voor het eerst ontmoeten. Audrey is verdrietig omdat haar broer naar kostschool wordt gestuurd. Van haar ouders ontvangt ze weinig liefde in het grote landhuis. In het bos op het landgoed ontmoet ze Eve, die in het dorp woont. Zij biedt haar een “picknick” aan. Daarmee start hun vriendschap.
Als Eve later als keukenhulp aan het werk gaat in het landhuis ontmoeten ze elkaar weer. Maar zoals Eves moeder al zegt: vriendschap tussen twee verschillende standen houdt geen stand. En ze verliezen elkaar uit het oog.
Totdat ze elkaar weer ontmoeten in de oorlog in Londen. Ze gaan samen bij de ambulance werken. Daar maken ze verschrikkelijke dingen bij door al de bombardementen van de Duitsers.

Mooie tekening van twee meisjes die opgroeien tot jonge vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is interessant om 2 meisjes uit verschillende klassen een band te laten krijgen. Ook realistisch.
Het is wonderlijk om te zien dat de een haar geloof verliest door alle vreselijke dingen die gebeuren en dat de ander gaat zoeken naar God.

Het einde van het boek is erg goed en pakt onverwacht uit! De karakters zijn goed uitgediept en het christelijke geloof is goed aanwezig.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN: 9789029729857
Aantal blz: 432
Prijs: € 24,99

Extra:

Lees hier een leesfragment