Streek- en familieromans

Zoeteman, Thea – Het licht breekt door

Inhoud:

Anita, de hoofdpersoon van ‘Het licht breekt door’ van Thea Zoeteman, werkt al sinds haar zestiende bij dezelfde bakkerij. Elke dag is hetzelfde, maar ze mist de moed om de sleur te doorbreken. Haar schoonzusje Elise bemoeit zich overal mee en Anita voelt haar zelfvertrouwen nog verder wegvallen. Maar dan ontmoet ze Fred. Hij wil Anita graag helpen haar angsten te overwinnen, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn…

Waardering:

Het proloog van dit boek begint heftig. Een veertien jarig meisje dat gered wordt bij haar poging tot zelfmoord. Het is Anita, de hoofdpersoon van het boek, dat word je al snel duidelijk als je verder leest.
Anita kampt met een minderwaardigheidscomplex. Haar rode haar en groene ogen hebben gezorgd dat ze gepest is op de middelbar school.
Nu, jaren later, heeft ze het daar nog erg moeilijk mee. Ze heeft een leuke baan in de bakkerij. Ze wordt gewaardeerd door de baas. Dit merkt ze wel als ze promotie krijgt en zelf het aanbod de etage boven de bakkerij te huren.
Maar mensen kunnen wat zeggen, Anita blijft klein over zichzelf denken.
Ze ontmoet Elise. Een totaal ander type. Een eerzuchtig persoon die zichzelf veel hoger heeft staan dan ieder ander. Vooral Anita vindt ze maar vreemd.
Als de collega van haar broer, Fred, contact met haar zoekt weet ze niet anders dan hem op afstand te houden. Maar Fred is een doorzetter. Zelfs zo dat hij, als hun relatie zich verdiept, de onderste steen boven weet te krijgen.
Thea Zoeteman heeft een aangrijpend onderwerp gekozen. Het is goed om daar over te lezen, om bewust te worden wat de gevolgen van pesten kunnen zijn. Je schrikt ook als je leest hoe ver Anita gezonken was en dat haar ouders en andere mensen om haar heen niets gemerkt hebben.
Het boek leest makkelijk weg en heeft een diepere inhoud dan de gemiddelde streekroman.

Gegevens:

ISBN: 9789020546910
Uitgever: Zomer&Keuning
Aantal pagina’s: 223
Prijs: € 17,50
Prijs e-book: € 7,99
Uitgave: juni 2022