Reitsma, Janke - Alles wordt lichter
Literatuur

Reitsma, Janke  – Alles wordt lichter

Inhoud:

In ‘Alles wordt lichter’ van Janke Reitsma weet Ylva dat je alleen weg kunt lopen als je ergens thuishoort. Ze is geen wegloper, maar een reiziger. Ze gaat vooruit. Waarheen weet ze pas als ze na een urenlange busreis op een boerderij terecht komt. Ze mag in een huisje op het erf wonen. Zij aan zij met de boer bewerkt ze het land en geeft ze zich over aan het ritme van de natuur. Een plek zonder vragen, tot op de dag dat een onherroepelijke gebeurtenis haar terugwerpt in haar eenzame bestaan.

De daaropvolgende jaren speelt haar leven zich af in het donker. ’s Nachts maakt ze treinen schoon, overdag verschuilt ze zich in haar flat. Na acht jaar dringt de waarheid zich onverbiddelijk aan haar op. Ze pakt haar spullen en zet dwars door de bergen koers naar haar verleden.

Waardering:

Meteen in het eerste hoofdstuk wordt je aangesproken door de korte zin die Ylva ontglipt: “Ik heb een kind.” Hoe is ze dan zover gekomen dat ze nu alleen en in het donker leeft?
Dan ga je terug naar tien jaar daarvoor. Ylva’s moeder is een jaar geleden overleden en je ziet een ontzettend eenzaam meisje dat hunkert naar verbinding en liefde. Zoals Reitsma zo mooi schrijft: “Toen moeder ziek werd, bestond mijn leven alleen nog maar uit haar en toen ze dood was, was ik als een ruimtevaarder buiten zijn schip, ik zweefde maar wat en er leek geen zwaartekracht te bestaan, niemand trok aan me”.
Op een boerderij vindt Ylva rust, maar als ze de liefde bedrijft met Jakob voelt ze geen verbinding of echte liefde. Door een vreselijke gebeurtenis moet ze weg van die kleine wereld.
Daarna sluit ze zichzelf overdag op en maakt ze ’s nachts treinen schoon.

Al die tien jaar duwt ze haar gevoelens weg, maar op een dag begint het haar te ontglippen en zegt ze dat ze een kind heeft. Op aanraden van haar vriendin maakt ze en reis terug naar de boerderij, dwars door de Noorse natuur. Onderweg wordt ze vergezeld door een denkbeeldige tienjarige jongen. Eerst probeert ze hem weg te sturen, maar dan laat ze hem steeds meer toe zoals ze ook in haar hoofd steeds toelaat dat ze een zoon heeft.
Het verhaal wordt prachtig opgebouwd. Langzaam wordt, met delen van het boek die zich in 2012 afspelen en delen in 2022, duidelijk wat er gebeurd is. En net als in het vorige boek is het de schrijfster gelukt om de lezer verbinding en meeleven te laten voelen bij de hoofdpersoon. Daardoor krijgt die begrip catastrofale daad.

Een heel indrukwekkend en prachtig geschreven boek dat je nog lang bij blijft! Het is Janke Reitsma opnieuw gelukt om een hele goede psychologische literaire roman te schrijven!

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum, imprint Mozaïek
ISBN 9789023962205
Aantal blz: 287
Prijs: € 23,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99

Extra:

Lees het leesfragment