Literatuur

Reitsma, Janke – Niets ontgaat ons

Inhoud:

Niets ontgaat ons van Janke Reitsma is een overrompelend gezinsdrama dat zich afspeelt aan de waddenkust. Koen leidt samen met zijn ouders een geïsoleerd bestaan. Als zijn moeder zwanger raakt en met haar medicijnen stopt, keren haar psychische klachten terug. Aukje wordt geboren met een ernstige chromosoomafwijking, waardoor ze niet lang te leven heeft. Terwijl zijn vader op de achtergrond raakt, besluit Koen de zorg voor zijn zusje op zich te nemen. Een verantwoordelijkheid die zo ver voert dat hij besluit Aukje naar het wad te brengen, de plek die hij als het paradijs op aarde beschouwt en waarvan hij vindt dat ze die één keer moet zien.
Een evenzeer beklemmende als bevrijdende roman over een ontwricht gezin tegen het decor van het verraderlijk mooie Waddengebied. Een verhaal dat vragen stelt over hoe wij denken over leven en dood.

Waardering:

In dit aangrijpende boek heeft Janke Reitsma op een hele knappe en mooie wijze het dilemma en leven van Koen beschreven.
Hoe kan een 14-jarige jongen voor een ernstig gehandicapt zusje en psychisch zieke moeder zorgen terwijl zijn vader het af laat weten? Hoe kan hij de pijn van zijn ouders omdat ze Auke gaan verliezen wegnemen?
Afwisselend lees je over de tocht die Koen samen met Auke onderneemt naar het eiland en de gebeurtenissen die daartoe geleid hebben.
Deze roman dringt bij je binnen en gaat onder je huid zitten. Schrijnend, verdrietig maar ook zo begrijpelijk.
Een prachtige debuutroman met een grote literaire waarde!

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789023960768
Aantal blz: 272
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99

Extra:

Lees het gratis leesfragment