Eigentijdse romans

Robinson, Marilynne – Lila

Inhoud:

Lila zwerft dakloos rond als ze de dorpskerk van Gilead, Iowa, binnen stapt omdat het regent. Daar ontmoet ze dominee en weduwnaar John Ames, met wie ze voorzichtig een nieuw leven begint, terwijl ze probeert haar verleden te verwerken. Als verwaarloosde peuter werd Lila van haar ouders gered door Doll. Samen trokken ze in een groep arme dagloners door het uitgestrekte Middenwesten, met niets dan elkaar en een oud mes om zich te beschermen.
Lila worstelt met het wereldbeeld en het geloof van haar man, dat pretendeert een geloof van liefde te zijn. Paradoxaal genoeg worden echter de mensen die Lila liefheeft door datzelfde geloof veroordeeld.
Dat leidt tot confronterende vragen: wat maakt iemand tot een goed mens? En wat vermag de liefde?

Waardering:

Lila wordt als jong huisje gered uit haar erbarmelijke bestaan. Ze wordt meegenomen door de dakloze Doll, die zich als een moeder over haar ontfermd. Ze trekken met een groep dagloners rond om zichzelf van levensonderhoud te kunnen voorzien.
Lila worstelt met levensvragen. Ze ontmoet dominee John Ames. Ook John is net als Lila erg eenzaam. Lila legt vragen bij John neer. Vragen waar hij ook niet meteen antwoorden op heeft.
Langzaam gaan John en Lila elkaar vertrouwen. Er ontstaat een tere, respectvolle relatie tussen hen.
De manier van omgang wordt bijzonder weergegeven. “Hij zei: “Zo. En gaan we nu trouwen of niet?” En zij zei: “Als dat is wat je wil. Ik vind het prima, denk ik. Ik kan me alleen niet goed voorstellen hoe dat een succes zou kunnen zijn.’. (p89)
Het verhaal is zonder meer goed. Je voelt de eenzaamheid van vooral Lila. Ze blikt terug op haar jeugd en kijkt naar de nieuwe dingen die ze van John leert.
Het leest niet makkelijk. Het boek is niet onderverdeeld in hoofdstukken maar loopt in één keer door. Zinnen zijn veelal zo beschreven als het voorbeeld hierboven. ‘Hij zei, zij zei’. Een zin die veel te vaak voorkomt is ‘Hij lacht’.
Als Lila iets zegt of vraagt, staat er als reactie van de ‘oude man’ zoals Lila John in haar gedachten noemt, heel vaak ‘hij lacht’. Dit gaat op een gegeven moment wat irriteren. Zeker omdat er in de meeste situatie niets te lachen valt.
Van Marilynne Robinson is eerder verschenen het boek ‘Gilead’. Een verhaal over het dorp waar ook het het boek ‘Lila’ zich afspeelt.

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiek
ISBN: 9789023994862
Aantal pagina’s: 268
Prijs: € 19.99