Breuklijnen van Goud Jeannette van der Veen
Eigentijdse romans

Veen, Jeannette van der – Breuklijnen van Goud

Inhoud:

Geef je scherven maar aan Jezus.
Laat Zijn liefde de stukken lijmen. Laat je helen.
Eline van de Wetering is sinds kort predikant in Heideveld. Na een aantal jaren van diepe pijn hoopt ze hier een nieuwe start te maken. Als jonge weduwe worstelt Eline met haar toekomst op het gebied van de liefde. Daarnaast moet ze opboksen tegen de vooroordelen die bestaan over haar rol als predikant.
Als er in het dorp een vreselijk drama plaatsvindt, werkt Eline samen met de verbitterde politieagent Rob Huisman. Door een pijnlijke gebeurtenis in zijn tienertijd wil Rob niets meer weten van God en het geloof. Toch wordt hij geraakt door de oprechtheid en het vastberaden geloof van Eline. Ondanks alle obstakels ontstaat er een hechte maar kwetsbare band.
Wanneer ze slachtoffer wordt van seksueel geweld komen er diep verborgen trauma’s omhoog en worden zowel Eline als Rob gedwongen om de pijn en het diepe verdriet uit hun verleden te gaan verwerken. Kan God de scherven van hun bestaan herstellen met de goudlijm van Zijn liefde.

Waardering:

Het begint met de ouders van de hoofdpersoon Eline. Zij staan bij hun overleden kleindochter, terwijl hun dochter Eline voor haar leven vecht. Negen maanden daarvoor is hun schoonzoon, Eline’s man overleden. Zullen ze nu ook nog hun dochter verliezen?

Drie jaar later begint Eline als predikant in Heideveld. Bij een van haar eerste bezoeken maakt ze kennis met Rob Huisman. Het is haar meteen duidelijk dat ze niet welkom is en ze wordt daar erg onzeker van.
Ze leert ook Jeroen kennen als ze een gezinsdienst voorbereid. Deze schoolmeester vindt haar erg leuk en hij maakt daar ook werk van. Eline probeert het wel, maar voelt voor hem niet wat hij voor haar voelt.
Ondertussen heeft ze ook contact met Rob nadat ze samen getuige zijn van een ongeval waar een meisje bij om het leven komt. Rob heeft echter geen goede reputatie en trekt zich ten gunste van haar terug.

Dan gebeuren er vreselijke dingen en wordt Eline slachtoffer van seksueel geweld. Ze komt terecht in een rollercoaster van gevoelens. Rob steunt haar en wil er voor haar zijn, maar hij heeft zijn eigen problemen die hem in de weg zitten.
Als iemand uit de kerk harde woorden uit besluit Eline te preken over seksueel geweld. Daar komen trieste maar ook mooie dingen door naar boven.

Een zware roman, letterlijk met 533 grote pagina’s en figuurlijk met veel trauma’s en problemen. Misschien wat teveel voor één roman, maar er zitten hele mooie thema’s in; seksueel misbruik, verwerking, vergeving en heling. Het is goed om ook eens te lezen wat woorden en kritiek voor gevoelens bij een dominee kunnen veroorzaken.

Gegevens:

Uitgeverij Triple
ISBN 9789083351780
Aantal blz 533
Prijs: € 22,50
Uitgave maart 2024