Historische romans

Bordes, Gilbert – Winterkinderen

Inhoud:

Winter, 1943. Zes Franse kinderen zitten verborgen in een grot in de Pyreneeën. Ze moeten machteloos toezien hoe hun beschermers, die hen naar Spanje zouden helpen ontsnappen, worden gefusilleerd door SS’ers. Om te voorkomen dat de kinderen de weg terug vinden, blazen de Duitsers de hangbrug op, hun enige ontsnappingsroute naar het dal. De kinderen zitten als ratten in de val. Samen moeten ze kou, honger en wanhoop trotseren. Hun onderlinge verschillen in afkomst, geloof en karakter moeten ze opzij zetten om samen de weg naar de vrijheid te vinden.

Waardering:

Terwijl een groepje Franse kinderen door verzetsstrijders naar Spanje worden gebracht worden ze aangevallen door Duitse soldaten. De soldaten doden de verzetsstrijders, terwijl de kinderen alles zien vanuit een verborgen grot. De Duitsers verwoesten de brug terug, zodat de kinderen in de val zitten. De weg verder weten ze immers niet.
De eerste tijd verwachten ze nog dat er hulp zal komen om hen verder te brengen, maar hoe langer het duurt hoe minder hoop ze krijgen.
De kinderen zijn dus op elkaar aangewezen. Ze moeten aan vuur en eten zien te komen, anders bevriezen ze of komen ze om van de honger.
Het zijn heel verschillende kinderen. Niet alleen qua leeftijd, maar ook qua afkomst. Er zijn joden en niet-joden, rijke en arme kinderen. Toch moeten ze het met elkaar doen om te overleven.
Het is jammer dat er geschreven wordt over seksualiteit. Dit voegt niet veel toe en is wat onwaarschijnlijk bij kinderen onder de 18.
Het boek is erg boeiend en vaak spannend. Hoe lang houden ze het nog vol en komen ze er uit?

Gegevens:

Uitgeverij Mozaïek
ISBN: 9789023994695
Aantal blz: 320
Prijs: 19,90