Historische romans

Robson, Jennifer – Een tijd om nooit te vergeten

Inhoud:

‘Een tijd om nooit te vergeten’ van Jennifer Robson biedt een uniek en aangrijpend inkijkje in het atelier waar de beroemde bruidsjapon van prinses Elizabeth werd gemaakt.
In de roerige tijden vlak na de Tweede Wereldoorlog worden borduursters Ann Hughes en Miriam Dassin uitgekozen voor een bijzondere opdracht: het maken van de bruidsjapon van prinses Elizabeth. Voor hen een kans om toe te werken naar een betere toekomst. Meer dan een halve eeuw later stuit Anns kleindochter op een paar geborduurde bloemen in de spullen van haar overleden grootmoeder. Als ze ontdekt dat het dezelfde bloemen zijn als die op de bruidsjapon van koningin Elizabeth, gaat ze op onderzoek uit.

Waardering:

Ann Hughes werkt in het naoorlogs Londen als borduurster in het atelier van Norman Hartnell. Het atelier maakt regelmatig kledingstukken voor het koningshuis. Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat de opdracht om de bruidsjurk voor prinses Elizabeth te maken naar, hen toekomt. Onder strikte geheimhouding krijgt Ann, samen met haar huisgenootje Miriam Dassin, een belangrijke taak toegewezen bij het borduren van de jurk. Miriam woont nog maar kort in Londen. Haar Joodse familie is omgekomen tijdens de oorlog. Dit druk zwaar op haar maar Miriam is een dappere vrouw en probeert een nieuw leven op te bouwen in Londen.
De bruidsjurk staat centraal in dit boek. In een tweede verhaallijn, 70 jaar later, krijgt Heather na het overlijden van haar oma een doos met haar naam erop. Hierin vindt ze geborduurde bloemen. Heather heeft nooit geweten dat haar oma naaien of borduren kon. Haar nieuwsgierigheid wordt geprikkeld en ze gaat op onderzoek uit. 
Wat ze ontdekt verrast haar. Want dat haar oma heeft geholpen met het maken van de trouwjurk van de koningin is niet het enige wat oma verzwegen heeft. Na al die jaren ontmoet Heather de oude vriendin van haar oma; Miriam Dassin. 
Drie verhalen verweven om één jurk. Een prachtig verhaal om te lezen. Feiten en fictie worden door elkaar verweven. Het is echt leuk om eens eens een kijkje te nemen achter de schermen van het naai attelier van Norman Hartnell. Een jurk gedragen op een koninklijke bruiloft krijgt veel aandacht. De ontwerper ook, maar wie heeft het over de naaisters? 
Maar het verhaal heeft veel meer in zich. Het is niet zonder reden dat Ann Londen achter zich laat en haar verdere leven zwijgt over haar verleden. Elke verhaal, van Ann, Miriam en Heather, zijn de moeite waard om gelezen te worden. Het samenvoegen maakt het compleet. Een prachtig boek wat veel mensen zal aanspreken! Hoogst waarschijnlijk zullen veel lezers de bruidsjurk van de Britse koningin opzoeken op internet. Dat is ook aan te raden omdat het je nog dichter bij het verhaal brengt. 

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029730242
Aantal pagina’s: 383
Prijs: € 19,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: December 2020