Historische romans

Verbaas, Frans Willem – De ketter van Carthago

Inhoud:

‘De ketter van Carthago’ van Frans Willem Verbaas speelt zich af in Noord Afrika, het jaar 430 na Christus. Het Romeinse Rijk staat op het punt uiteen te vallen en een nieuwe godsdienst is aan een onstuitbare opmars bezig. Terwijl Vandalen de havenstad Hippo Regius belegeren en de inwoners het liefste zouden vluchten, probeert de vrijgevochten rebel Spes Niger de stad juist in te komen. Hij heeft een belangrijke boodschap voor Aurelius Augustinus, de beroemde bisschop van Hippo. Maar dan hoort hij dat de bisschop stervende is.
Download hier de gespreksvragen

‘De ketter van Carthago’ vormt samen met ‘Heilig vuur’ (2009) over Johannes Calvijn en ‘De vierde vrouw’ (2013) over Karl Barth, een opus magnum van Frans Willem Verbaas; drie kerkvaders wier gedachtegoed de basis vormt voor het christendom vandaag de dag.

Waardering:

In het eerste hoofdstuk kijkt Spes terug op zijn leven. Dan ga je terug naar zijn jeugd. Hij is 14 als hij zich met zijn vriend meldt om de doop te ontvangen. Dat is zijn eerste kennismaking met bisschop Augustinus. Ze mogen in de bibliotheek van het klooster boeken lezen en hij leest “Belijdenissen” van Augustinus. Hij vindt de bisschop een bijzondere man. Hij traint zijn bovenlichaam elke dag om beter te kunnen spreken. Zijn preken zijn erg goed en kan goed redetwisten.
Na de doop gaat Spes een andere kant op. Hij komt in contact met de donatisten en gaat zelf naar hun leider. De jaren daar zijn erg gewelddadig.
Daarna volgen vele jaren, eerst in Hippo dan in Carthago. In Hippo zoekt hij de bisschop op met een bijzonder dringende reden. Later reist hij verder de wereld over.

Het boek geeft een goed beeld van de tijd van Augustinus als bisschop, maar er staan niet heel veel details over Augustinus in. Het leven van Spes is wel uitgebreid beschreven. Het is een boeiende roman!

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789023960256
Aantal blz: 336
Prijs: € 21,99
Prijs e-book: € 6,49

Extra:

Lees het gratis leesfragment