Historische romans

Mason, Susan Anne – Het toevluchtsoord voor gebroken harten

Inhoud:

‘Het toevluchtsoord voor gebroken harten’ van Susan Anne Mason is het eerste deel in een nieuwe serie en speelt zich af in Toronto, 1939. Olivia Rosetti wordt opgepakt en gevangengezet omdat zij ongewenst zwanger is geraakt. Ze wordt ‘onverbeterlijk’ geacht en naar een heropvoedingsgesticht gestuurd, waar ze de meest vreselijke dingen meemaakt.

Wanneer Olivia na anderhalf jaar zwaar getraumatiseerd vrijkomt, wordt ze in huis genomen door Ruth Bennington. Samen besluiten ze een opvanghuis te beginnen voor vrouwen in dezelfde situatie. Maar Olivia blijft last houden van haar verleden – tot ze weduwnaar Darius Reed en zijn dochtertje ontmoet. Zij helpen haar om zich langzaam weer geliefd te gaan voelen.

Waardering:

In een korte proloog lees je hoe Olivia Rosetti, ongehuwd zwanger, opgepakt wordt en naar een heropvoedingsgesticht gestuurd wordt. Het verhaal begint bij het moment dat Olivia het gesticht weer mag verlaten.
Thuis blijkt ze nog steeds niet welkom te zijn en een andere plek om naar toe te gaan heeft ze ook niet. Maar ze ontmoet Ruth, een oudere vrouw, die Olivia met alle liefde mee naar huis neemt. Het begin van een nieuwe vriendschap. Maar er is meer; Ruth en Olivia slaan hun handen ineen en richten een opvanghuis op voor vrouwen als Olivia.
Probleemloos gaat dit niet. Een vastgoedhandelaar heeft zijn zinnen gezet op het pand en gaat heel ver om Ruth zover te krijgen het huis te verkopen. Zijn personeelslid Darius Reed krijgt de opdracht er alles aan te doen voor elkaar te krijgen. Zo komt Darius op Olivia’s pad. En ondanks dat Darius Olivia eigenlijk tegenwerkt, groeit er iets tussen hen. Maar er staat zoveel tussen… Darius is verloofd en Olivia heeft haar verleden.

‘Een toevluchtsoord voor gebroken harten’ is mooi, fijn boek om te lezen. Met namen de relatie tussen Darius en Olivia, wat centraal staat. Maar er kleven wel wat minpuntjes aan.
Er wordt af en toe terloops aangestipt dat Olivia vreselijke dingen meegemaakt heeft in het heropvoedingsgesticht. Maar dat blijft erg aan de oppervlakte. Dat is jammer.
Daarnaast heb ik wel een paar keer gekeken of het wel klopte dat het verhaal zich in de beginjaren van de tweede wereldoorlog afspeelt. Want dan lijken er wat dingen niet te kloppen.
Je hebt bij het lezen van dit boek meer het idee dat het in de tegenwoordige tijd afspeelt. Het gebruik van auto’s, en een telefoon bijvoorbeeld.
Je leest wel dat Olivia’s verloofde omgekomen is aan het front maar verder wordt de oorlog ook niet genoemd.
Maar buiten dit om blijft het boek een aanrader. De fijne schrijfstijl van Susan Anne Mason, de mooi uitgewerkte karakters van de hoofdpersonen en de afwisselende gebeurtenissen laten je vasthaken in het verhaal en lees je door tot het boek uit is.

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029732451
Aantal pagina’s: 398
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: maart 2022