Literatuur

Schoeman, Karel – Dit leven

Inhoud:

Lyrisch en melancholisch.
Op haar sterfbed denkt een bejaarde vrouw terug aan haar leven en aan de levens waarin zij figureerde. Het leven van haar dominante moeder en haar zachtaardige vader, de levens van haar twee broers en het ene meisje dat beiden beminden. Het isolement van het gezin in het schrale maar fascinerende landschap.
De vrouw neemt waar – ze concludeert niet en ze oordeelt niet – en vertelt zo veel meer dan ze vertelt.
Qua stijl en zeggingskracht evenaart dit boek Marylinne Robbinson’s Gilead.

Waardering:

Een oude vrouw ligt op haar sterfbed en kijkt terug op haar leven. Ze is een beetje verward en zo is ook het verhaal dat ze verteld.
Het lijkt of ze nu pas de dingen ziet zoals ze gebeurd zijn.
Haar leven is getekend door een dominante liefdeloze moeder. Eigenlijk ontvangt ze alleen wat liefde van haar vader. Met haar broers heeft ze praktisch geen binding. Haar moeder is een opvliegende vrouw die niet van visite houdt. Er komt dan ook bijna nooit iemand op hun boerderij. De boerderij ligt vrij afgelegen in Zuid-Afrika. In de winter trekken ze naar beneden.
Als je haar verhaal leest, blijkt dat zij zelf ook geen makkelijke vrouw is geworden. Ze luistert graag dingen af en blijft graag onopgemerkt. Toch maakt ze een eenzame en ongelukkige indruk.
Het is een boek waar je echt van moet houden. Het tempo ligt heel laag, er zit niet veel actie in. Het kon mij zelf niet zo boeien, maar als je van het boek “Gilead” van Marylinne Robbinson hebt genoten, zul je hier ook van genieten.

Gegevens:

Uitgeverij Brevier
ISBN 9789491583247
Aantal blz: 255
Prijs: € 19,90

Extra:

Lees het eerste hoofdstuk