Historische romans

Sexton, Sue Reid – Het schoentje van Rosie

Inhoud:
 
Negen jaar is Lenny Gillespie als het bombardement begint op Clydebank, een industriestadje bij Glasgow. Het is maart 1941. Om haar heen storten gebouwen in, en steeds weer klinkt het fluitende geluid van een nieuwe bom – maar Lenny wil niet in de schuilkelder, ze moet haar kleine zusje zoeken.

Een oude buurman ontfermt zich over haar. Hij voert haar weg uit het brandende, verwoeste Clydebank en neemt haar mee naar de heuvels. Daar zijn ze veilig. Maar haar zusje is daar niet! En Lenny had op haar moeten passen…

Dan neemt Lenny een dapper maar gevaarlijk besluit.

 
Waardering:
 
Lenny heeft net het schoentje van Rosie uit de vaart gehaald als het alarm af gaat. Ze kijkt naar Rosie, maar die is verdwenen. Snel gaat ze op zoek naar haar. Ondertussen rent iedereen naar de schuilkelders. Maar Lenny wil daar niet in zonder Rosie. Hun moeder is uit met een man en hun vader is vermist in de oorlog.
Ook als de bommen vallen zoekt Lenny nog door. Totdat meneer “Frietie” haar naar de bioscoop stuurt. Daar komt ze erachter dat ze gewond is. Haar haar is weggebrand en ze heeft glasscherven in haar gezicht. Nog steeds zoekt ze naar Rosie.
Als de bommen eindelijk stoppen gaat ze naar haar huis. Haar juffrouw en een oude buurman (meneer Tait) nemen haar mee de bergen in. Daar staan vakantiehuisjes waar ze hun intrek in nemen. 
Van daaruit proberen ze verder naar haar moeder en Rosie te zoeken. Als Lenny ziet dat er na een aantal dagen niet goed naar Rosie wordt gezocht gaat ze zelf op pad.
Lenny wordt getekend als een eigenzinnig en dapper meisje. Hoewel Rosie vaak niet luisteren is ze toch dol op haar. En ze voelt zich schuldig dat Rosie kwijt is. 
Dit boeiende boek is helemaal vanuit Lenny geschreven en beslaat ongeveer anderhalve week. Het is ongelooflijk wat een meisje op die leeftijd mee kan maken.
 
 
Gegevens:
 
Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023996903
Aantal blz: 388
Prijs: € 19,90