Historische romans

Kranendonk, Sara en Jiska – Een simpel gebaar

Inhoud:

Na het afronden van zijn studie wil Andrew een paar rustige weken doorbrengen op het landgoed van zijn vriend. Op een van de eerste avonden in het idyllische dorpje wordt hij echter geconfronteerd met een bekend gezicht uit het verleden. Iemand met wie hij nog iets goed te maken heeft. Ann Simms moet vechten voor haar plekje in de maatschappij, nadat ze haar gehoor heeft verloren. Gelukkig kan ze altijd terugvalen op haar tweelingzus en heeft ze haar baan in de bibliotheek. Wanneer de knappe, vriendelijke logé van de familie Anderson aanbiedt haar te helpen een klaslokaal op te zetten voor de plaatselijke weeskinderen, is Ann al snel van hem onder de indruk. Andrew en Ann groeien steeds dichter naar elkaar toe. Maar zijn hun toenemende gevoelens voor elkaar ook bestand tegen het geheim dat Andrew met zich meedraagt?

Waardering:

Met het boek ‘Een simpel gebaar’ heb je iets unieks in handen. Een christelijke historische roman van eigen bodem, daar zijn er maar weinig van.
Ann Simms, een lieve jonge vrouw, is door een ongeval doof geworden op acht-jarige leeftijd. Het lukt haar redelijk om te communiceren door liplezen en het te gebruiken van gebaren. Dat laatste vooral met haar tweelingzus Julie. Het is moeilijk voor Ann niet goed deel te kunnen nemen aan het sociale leven. Zeker nu Julie het hof gemaakt wordt en ze dit voor zichzelf klein acht.
Ann is dol op boeken en heeft dan ook een baantje bij haar favoriete bibliotheek in het dorp.

Andrew Moore heeft er nog steeds last van het ongeluk waar hij deel van uitmaakte, jaren geleden. Het meisje dat door zijn paard geraakt is achtervolgd hem in zijn dromen. Tot hij tijdens zijn verblijf bij een vriend oog in oog met haar denkt te staan. Het blijft Julie te zijn die hem wel in contact met Ann wil brengen. Maar de ontmoeting met Ann stelt Andrew het steeds maar weer uit het haar te vertellen.
Ondertussen krijgt Ann een project op te zetten voor de weeskinderen. Nadat ze erachter gekomen is dat deze kinderen niet lezen kunnen, wil ze hier iets aan doen.
Het is Andrew die samen met haar het plan op poten zitten. Nauw samenwerkend groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe. Tot ze op een punt komen dat Andrew zijn geheim op moet biechten. En dan is het niet zijn aandeel in het ongeluk wat Ann zeer doet, maar wel het zwijgen hierover in de achterliggende periode.

De grove verhaallijn is goed maar niet bijster origineel. Wat een grote meerwaarde heeft is de doofheid van Ann en alles wat daarbij komt kijken. Dat maakt het echt interessant en boeiend. Het is goed te merken dat de zussen Kranendonk hier zich goed in verdiept hebben.
Eveneens als het leven in het Regency tijdperk. Tot in details beschreven zodat je het voor je ziet. De karakters verschillend en genoeg uitgediept om je het gevoel te geven de personages te ‘kennen’.
Petje af voor de auteurs en laten we hopen dat ze hun vaardige pen nog eens oppakken!  

Gegevens:

Uitgeverij: De Banier
ISBN: 9789087185824
Aantal pagina’s: 376
Prijs: € 19.99
Uitgave: oktober 2021