Historische romans

Stark- ten Voorde, Hanneke – Een lied tussen de doornen

Inhoud:

Indringende roman over twee zussen die proberen Joodse kinderen te redden April 1940. De zussen Janna en Lenie Vos hebben een kindertehuis waar ze onderdak bieden aan longpatiëntjes die vanwege hun gezondheid in de rijke boslucht van Driebergen moeten herstellen. Alles lijkt vredig, maar op de achtergrond komt de dreiging van de oorlog steeds dichterbij. De situatie blijkt onveilig te zijn voor de kinderen en daarom worden ze door hun ouders weer naar huis gehaald. De zussen besluiten om hun huis en hart open te stellen voor Joodse kinderen. Maar is dat niet te riskant? Mogen ze vertrouwen op de wetenschap dat ze hiertoe door God geroepen zijn? Na Ondergaande zon schreef Hanneke Stark-ten Voorde opnieuw een indringende oorlogsroman die aanzet tot nadenken over het maken van keuzes en de gevolgen daarvan.

Waardering:

Na innerlijke worstelingen besluiten de zussen Janne en Lenie Vos Joodse kinderen naar Driebergen te laten komen om daar als ‘Longpatiëntjes’ te komen aansterken.
Dat dit niet zonder gevaar is, weten ze voordat ze eraan beginnen. Het lijkt goed te gaan totdat één van de kinderen wordt herkend en de zussen worden verraden.
De zussen Holst worden gescheiden van de kinderen en naar kamp Vught gebracht. Hoewel ze er echt geen pretje is, hebben ze het in vergelijking met anderen niet bijzonder slecht. De saamhorigheid en vriendschappen die ze sluiten houdt hen op de been.
Tot 15 januari 1944, de dag van het bunkerdrama. Een niet zo bekend stukje gruwelijke geschiedenis. Door solidair te zijn met kun kampgenoten worden Janna en Lenie samen met 72 andere vrouwen opgesloten in een bunker van 9×9. Je leest van de angst, de benauwdheid en paniek.
10 vrouwen overleven dit drama niet.

Met in je achterhoofd de wetenschap dat dit verhaal gebaseerd op de geschiedenis van de zussen To en Bep Holst, komt dit verhaal wel binnen!
Een lezenswaardig boek over deze twee moedige zussen. Het is goed om dit stukje geschiedenis meer bekendheid te geven.
Het verhaal moet wat op gang komen maar vanaf het moment dat de zussen verraden zijn zit je vast in het verhaal en wil je verder lezen.
De boodschap die de schrijfster meegeeft loopt vanaf het begin als een rode lijn door het verhaal; het geloof in God van vooral Lenie is alles wat ze nodig heeft om staande te blijven. Je leest ook over de worstelingen van Janna hierover. Deze rode lijn is een meerwaarde voor het boek.
Achterin het boek staat het stukje geschiedenis van To en Bep Holst, inclusief foto’s.
Deze tweede roman van Hanneke Start is een aanrader. We kijken uit haar meer pennenvruchten van haar hand!

Gegevens:

Uitgeverij: De Banier
ISBN: 9789087186821
Aantal pagina’s: 358
Prijs: € 16,95
Prijs e-book: € € 12,49
Uitgave: maart 2022