Eigentijdse romans

Stark- ten Voorde, Hanneke – Stem van vrijheid

Inhoud:

Wat is er aan hand met Merith? Waarom gedraagt ze zich zo vreemd?’ Een akelig voorgevoel spookt door Christines hoofd als ze ziet dat haar tweelingzus een lekker stuk taart laat staan. Wanneer de signalen zich opstapelen, confronteert Christine Merith met haar vermoeden. Hoewel Merith haar eetprobleem ontkent, is het voor haar familie duidelijk: ze is ziek en heeft dringend hulp nodig. Merith vecht wanhopig tegen Anna, de innerlijke stem die haar dwingt om niet te eten en zo veel mogelijk calorieën te verbranden. Wanneer zal het gevecht in haar hoofd eindelijk ophouden? En waar is God in deze afschuwelijke strijd? Laat Hij Zijn stem nog horen?

Waardering:

Een minderwaardigheidsgevoel tegenover haar tweelingzus Christine speelt de baas over Merith. Hoewel ze met haar verstand weet dat het anders is, de stem ‘Anna’ fluistert steeds in haar hoofd dat ze minder geliefd, dommer en lelijker is.
Zo begint het eetprobleem van Merith; steeds als ze iets eten wil verteld Anna haar dat ze dat niet mag. Dat ze moet bewegen om calorieën te verbranden.
Wat ís het een zware strijd die volgt. Merith wordt opgenomen in een eetkliniek. Het lijkt wat beter te gaan als ze wat kilo’s aankomt en weer naar huis mag.
Zo lijkt het voor de buitenwereld.. maar de stem in Meriths hoofd gaat onverminderd door. Het fluisteren wordt schreeuwen en naast het verbod op eten wordt Merith ook aangezet tot zelfsnijding.
Het lezen van dit verhaal laat je niet koud. Wat wordt er vaak te makkelijk gedacht over anorexia. Je leest dat ook, mensen die denken aan pubermeiden die willen lijnen en daarin doorslaan. Maar het is zoveel meer dan dat…
Je ziet ook hoe het steeds dieper gaat, ondanks alle mogelijke hulp die er wordt ingezet.
Door het lezen van dit boek ga je ook beseffen wat dit met de naaste familie van een anorexiapatiënt doet.
Merith worsteld met haar geloof in God. Deze boodschap geeft het boek een nog diepere betekenis. 
Een aangrijpend boek wat de lezer veel meegeeft om over na  te denken. 
Naast de zinrijke inhoud krijgt dit boek ook een goede beoordeling voor de schrijfstijl. Het leest fijn, er wordt naar een climax toegewerkt waardoor je maar verder blijft lezen tot het uit is. Deze schrijfster, ze weet gevoelige onderwerpen aan de snijden, is een aanwinst voor de christelijke boekenwereld.  Het lezen waard!

Gegevens:

Uitgeverij: De Banier
ISBN: 9789087189440
Aantal pagina’s: 312
Prijs: € 16,95
Prijs e-book: € 12,49
Uitgave: mei 2023