Historische romans

Taylor, Sandy – Jij, ik en de zee

Inhoud:

Met een mooie balans tussen humor en ernst vertelt de hartverwarmende roman ‘Jij, ik en de zee’ van Sandy Taylor het verhaal van twee hartsvriendinnen die samen opgroeien in de jaren ’60 in Brighton, Engeland.
Toen ze acht waren deelden Dottie en Mary een zakje snoep; het begin van een hechte vriendschap. Sindsdien hebben ze alles gedeeld: de hoogte- en dieptepunten van het schoolleven, familiedrama’s, hun dromen en nu, nu ze zeventien zijn, werken ze samen bij Woolworths. Terwijl ze de wereld verkennen en liefde en geluk najagen, maakt de eenvoudigheid van hun kindertijd plaats voor een gecompliceerder leven. Ze genieten beiden van hun eerste liefdes, maar de pijn van een onbedoeld verraad zal hun vriendschap op de proef stellen op een manier die ze nooit hadden verwacht.

Waardering:

 

Deze roman gaat over twee echte hartsvriendinnen, Dottie en Mary. Twee jonge meiden met een heel verschillende persoonlijkheid. Mary heeft een sprankelend karakter terwijl Dotty meer teruggetrokken is en als het ware wat achter Mary schuil gaat. Dottie is tevreden met haar leven terwijl Mary het heerlijk vind om te fantaseren over het maken van reizen en beleven van avonturen.   
Het verhaal speelt zich af  nu ze achttien zijn, maar doordat er veel terugblikken zijn krijg je ook een goed beeld van het begin van deze vriendschap en het verloop van hun jeugd. Hun jeugdjaren kabbelen wat voort. Maar dat voortkabbelen veranderd in de tweede helft een een emotionele achtbaan. Iets wat je niet direct verwacht in het verhaal maar wat het boek wel heel erg boeiend maakt. Dottie krijgt al vroeg een relatie met Ralph Bennet die ze nog kent van school. Mary is verliefd op zijn vriend, maar die relatie is helaas een stuk minder stabiel.
De hechtheid van de vriendschap tussen Dottie en Mary komt steeds weer naar voren. Maar dan wordt deze vriendschap bijzonder zwaar op proef gesteld. Dit wordt zo beschreven dat je de pijn van beide kanten mee kunt voelen. Je leeft zo met hen mee dat je het boek moeilijk aan de kant leggen kunt. En dan moet de climax van het boek nog komen…
Een prachtige roman die je echt lezen moet. Geschreven met kracht, talent en gevoel. Zoals altijd met een goed boek is het spijtig als je afscheid moet nemen van een hoofdpersoon. Het goede nieuws is dat ‘Jij, ik en de zee’ het eerste deel is van een trilogie en we dus in de toekomst meer kunnen verwachten over deze personen.

Gegevens:

Uitgeverij: Kok
ISBN: 9789043528733
Aantal pagina’s: 368
Prijs: € 19,99