Historische romans

Morris, Gilbert – Thuisland

Inhoud:

De veertienjarige Lanie Belle Freeman uit Fairhope, Arkansas, heeft prachtige toekomstdromen. Ze is gelukkig op de plek waar ze woont en ze droomt ervan om te studeren en schrijfster te worden. Het leven lacht haar toe. En nu haar vader een nieuwe zaak begint en haar moeder haar vijfde kindje verwacht, lijkt het leven alleen nog maar mooier te worden.
Maar haar moeder is minder sterk dan verwacht en het zal enige tijd duren voor haar vader zijn schuld aan de bank heeft afbetaald. Wanneer onverwachte gebeurtenissen het gezin treffen, staat Lanie er
alleen voor. Het is aan haar om het gezin bij elkaar te houden en het oude familiebezit, hun thuisland, veilig te stellen.

Waardering:

Lanie Freeman groeit op Fairhope, samen met haar ouders, twee broertjes en zusje. Haar moeder is in verwachting van haar vijfde kind en daardoor komt er veel op Lanies schouders terecht. Maar ze doet het met liefde en plezier. Maar alles wordt alles als haar moeder overlijdt en Lanie fulltime voor het gezin Freeman moet zorgen, ook voor haar kleine zusje Corliss die geboren is.

Haar vader Forrest heeft zich vlak voor het overlijden van zijn vrouw flink in de schulden gestoken. Opzich niet zo’n ramp als het om een goede investering gaat, maar als er crisis komt geeft dit toch een behoorlijk probleem. Dan komt Forrest ook nog eens in zo’n ongelukkige situatie terecht dat hij in de gevangenis beland. En zo moeten de kinderen Freeman ineens voor zichzelf zorgen. Naast het overleven moeten ze ook maandelijks het grote bedrag aan rente en aflossing bij elkaar zien te krijgen.

De kinderen doen wat ze kunnen maar dit is niet vol te houden.

Het boek geeft je een goed beeld van het leven in het dorpje Fairhope. Op een enkele uitzondering na zijn alle inwoners met de kinderen begaan. Lanie is de spil in het gezin. In de loop van het boek groeit ze uit tot een sterkte jonge vrouw. Dit gaat ook de jonge mannen in het dorp niet voorbij.

Een hartverwarmend verhaal over deze dappere vrouw en natuurlijk ook de rest van het gezin. Ze moeten veel meemaken waardoor het een zwaar verhaal zou kunnen worden. Maar dat is het niet alleen. Het is ook een verhaal van hoop en vertrouwen. Daarnaast zorgt de komst van de bijzonder pittige oudtante Kenzia voor een luchtige noot. Ik heb het boek met veel plezier gelezen. ‘Thuisland’ is het eerste deel van de serie ‘De Familie Freeman’. Hopelijk laat deel twee niet lang op zich wachten.

Gegevens:

 

Uitgeverij: De Banier

ISBN: 9789402904499
Aantal pagina’s: 415
Prijs: € 21.50