Spannende boeken

Tolsma, Liz – Sneeuw op de tulpen

Inhoud:

Het leven van een vreemdeling staat op het spel, maar je stelt je eigen leven in de waagschaal als je hem verbergt…

Het einde van de oorlog lijkt in zicht, maar de Nazi’s bezetten nog steeds een groot gedeelte van Nederland. Na de verliezen die ze heeft moeten doorstaan, is de oorlogsweduwe Cornelia nog slechts een schim van de vrouw die ze eens was. Met alles wat in haar is, tracht ze haar jongere broer Johan, die ondergedoken is, te beschermen.

Als Johan de zwaargewonde verzetsstrijder Gerrit Laninga mee naar huis neemt, zet dat hun leven volledig op de kop. Hoewel Cornelia Gerrit een schuilplaats biedt, is ze heel bang voor de mogelijke gevolgen. Haar geloof houdt haar echter tegen een gezocht man op straat te zetten.

Terwijl ze Gerrit verzorgt, wordt Cornelia geraakt door zijn passie en idealen en bemerkt ze een verandering in haar eigen leven. Gerrits uitstraling daagt haar uit het leven weer volledig op te pakken ondanks de angsten die haar gevangen houden. Als het verzet echter een taak voor haar heeft, moet ze alle moed verzamelen.

Hoewel haar liefde voor Gerrit haar angst inboezemt, is ze ook bang om hem te verliezen. Maar zoals de sneeuw op het land langzaam smelt, zo ontdooit ook haar hart. Zal ze zich echt aan een nieuwe liefde kunnen geven? Haar grootste vrees is dat het nieuwe hoofdstuk in haar leven zal eindigen voordat het zelfs maar de kans heeft te kunnen beginnen …

Waardering:

Verzetsstrijder Gerrit Laminga overleeft een executie. Hoewel Cornelia erg bang is kan ze niet weigeren Gerrit onderdak en haar hulp te bieden.
Door alles wat ze meegemaakt heeft heeft Cornelia weinig vertrouwen. Ze verbergt haar jongere broertje voor de Duitsers.
Maar wanneer Cornelia meer voor Gerrit gaat voelen en hij haar nodig heeft bij het verzetswerk, biedt ze toch aan hulp aan.
Dit oorlogsboek, geschreven door een Amerikaanse, speelt zich af op Nederlandse bodem.
Voor ons is dit verhaal dus niets nieuws. Door de vele oorlogsboeken die er op de markt zijn weten we hoe de Nederlandse oorlogsjaren eruit zagen en hoe het verzet zijn werk deed.
Het verhaal zit goed in elkaar. Alleen de relatie tussen Gerrit en Cornelia komt komt wat opgelegd over.
Alsof het ‘moet’ dat de verzetsstrijder en zijn helper gevoel voor elkaar krijgen.
De schrijfster heeft zich wel verdiept in Nederland in de oorlogstijd.

Gegevens:

Uitgeverij: Het Zoeklicht
ISBN: 9789064511929
Aantal pagina’s: 315
Prijs: € 19.95