Nederlandse romans

Vermoten-Schreuder, Natasja – Over grenzen

Inhoud:

De achttienjarige Ryan droomt al jaren van Roemenië terwijl de even oude Rahayla amper over de grenzen van haar dorp komt. De een gedreven door ambitie, de ander geen leven buiten het moederschap. Tot de dag dat voor beiden het leven drastisch verandert en niets meer is wat het lijkt.
Een boeiende roman over mensenhandel, de veerkracht van een volk en hoe er in de meest uitzichtloze situaties toch nog hoop kan schuilen.

Waardering:

In dit boek staan Roma (zigeuners) in Roemenië en illegale prostitutie/vrouwenhandel centraal. Afwisselend lees je over Ryan, een Roma jongen die opgevoed is door een Nederlandse hulpverleenster in Roemenië en Rayhala, een Roma vrouw van 18 jaar met een man en 3 kinderen. 
Ryan vertrekt na zijn opleiding als hij 18 is naar Nederland. Met weinig geld komt hij boven een sexshop te wonen. Hij verdient zijn huur door artikelen naar prostituees te brengen. Hij vindt een baan bij een beginnende krant. 
Rayhala is op haar 13e getrouwd met Calin. Ze weet niet dat haar ouders haar op haar 18e terug willen om haar te verkopen aan mensenhandelaars. Haar vader blijkt dit meer te doen. Als Calin een gehandicapte buurjongen weg brengt naar Boekarest komt haar moeder bij haar wonen. En ze merkt al snel dat dat een bedoeling heeft.
De verhalen van Ryan en Rayhalla komen steeds meer bij elkaar. Eigenlijk weet je al snel dat dat zal gaan gebeuren. 
Het boek is opgemaakt met kleine letters en kleine marges ener staat dus heel veel in. Het begin komt wat lastig op gang, maar al snel zit je helemaal in het verhaal. Het zin indrukwekkende verhalen die de slechte posities van de Roma in Roemenië goed weergeven.

Gegevens:

Uitgeverij Scholten
ISBN 9789079859344
Aantal blz: 436
Prijs: € 18,95