Nederlandse romans

Kamp, Lody van de – Sara, het meisje dat op transport ging

Inhoud:

De jonge Joodse Sara wordt met haar zusje op transport gezet. Hun moeder blijft achter. Halverwege de reis verdwijnt haar zusje. Nu moet Sara alleen verder, helemaal naar Engeland. Haar wacht de vrijheid. Maar hoe vrij ben je als je zonder je moeder en zusje bent? En bij vreemde mensen woont? Ze voelt zich in de steek gelaten, ontworteld, ook al zijn haar pleegouders nog zo lief voor haar. Heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop wacht ze al die lange oorlogsjaren af of zij haar familie ooit zal terugzien.
Een ontroerend verhaal over een vergeten stukje geschiedenis: de Kindertransporten van 1939.

Waardering:

De ouders van Sara en Mirjam besluiten vlak na de kristalnacht, dat het beter is om hun dochters naar Engeland te sturen. Zo gaan ze, onder de hoede van Truus Wijsmuller op transport. Maar na een paar uur moet Mirjam achterblijven en moet Sara de reis zonder haar zusje hervatten. In Engeland wordt Sara opgevangen door haar oom en tante. Hoewel ze haar ouders, broertje en zusje mist, heeft Sara er geen slechte tijd. Maar als het ook daar niet meer veilig is, moet Sara weer verhuizen. Dit keer komt ze terecht bij wildvreemd mensen op het platte land. Jarenlang hoort Sara niets van haar familie. Duidelijk naar voren komen de schuldgevoelens die Sara heeft tegenover haar zusje Mirjam; ze had beloofd op haar te passen maar is haar kwijt geraakt.

Na de oorlog wordt een deel van het gezin herenigd. Maar wat zijn er veel slachtoffers gevallen! En wat hebben de overlevenden veel meegemaakt! Er worden hier en daar sprongen in de tijd gemaakt. Maar doordat boven elk hoofdstuk een datum staat geschreven is dit niet verwarrend. Aangrijpend is der hereniging van Sara en Mirjam. Mirjam die Bergen Belsen overleefde. Van de Kamp weet met weinig woorden treffend te te schrijven. Mirjam is 15 jaar als Sara haar terug ziet en wordt beschreven als “een 15-jarige met het gezicht van een oud vrouwtje’. Iets wat Sara’s schuldgevoel alleen maar groter maakt..

Een aangrijpend verhaal wat je nog lang bijblijft als je het boek dichtgeslagen hebt. Mooi dat er geschreven is over Truus Wijsmuller. Deze vrouw heeft een belangrijke rol vervuld tijdens de Tweede Wereldoorlog en het is goed dat dat bekendheid krijgt.
Achterin het boek is verklaring van de Joodse woorden die gebruikt worden opgenomen.

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiëk
ISBN: 9789023996866
Aantal pagina’s: 217
Prijs: € 17,90