Streek- en familieromans

Visscher, Marja – De dame van het Voorhout

Inhoud:

Ondanks haar ietwat simpele komaf trouwde zij in 1726 met raadspensionaris Simon van Slingelandt. Ze werkt op dat moment als huishoudster in zijn paleis aan het Korte Voorhout. Wanneer Simons vrouw Suzanna sterft, vraagt zij Johanna voor hem te zorgen. Het huwelijk tussen de hooggeplaatste heer en zijn huishoudster doet veel stof opwaaien in het 18e-eeuwse Den Haag.

Waardering:

Johanna van Coesveld groeid op in een groot gezin. Haar vader is herbergier, haar moeder kan de vele zwangerschappen en het grote gezin niet aan dus er komt veel op Johanna’s schouders terecht. Toch wordt besloten door haar vader dat Johanna aan de slag moet als huishoudster.
Bij haar werkgever Herman op den Olijdam heeft ze het prima naar haar zin maar zijn zoon Harm maakt haar het leven moeilijk. Het loopt zelfs zo uit de hand dat ze te maken krijgen met moord. Na de dood van Herman besluit Johanna om met de kunstenaar Philip mee te gaan en hem te assisteren als huishoudster en persoonlijk assisente. De liefde die Philip voor haar heeft kan Johanna niet beantwoorden. Als er dan een andere vouw in Philips leven komt besluit Johanna dat het tijd is voor een nieuwe stap. En zo komt ze terecht bij de rijke familie Slingerland als hoofd van de huishouding. Ze heeft het goed naar haar zin bij Simon en Susanna. Op het sterfbed van Susanna vraagt deze aan Johanna of ze voor Simon wil blijven zorgen na haar dood. Johanna stemt toe. Wat ze op dat moment niet voorzien heeft gebeurd; ze trouwt met Simon Slingerland.
Deze roman is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Johanna van Coesveld (1684 – 1768) Met dat in je achterhoofd lees je een verhaal anders. Deze levensgeschiedenis is mooi weergegeven. Je krijgt een beeld van het leven in die tijd, je merkt dat de schrijfster de tijd heeft genomen achtergrondinformatie te zoeken over deze geschiedenis. De karakters blijven aan de oppervlakte maar deze schrijfstijl past in het genre waarin het boek hoort.

Gegevens:

Uitgeverij: Zomer en Keuning
ISBN: 9789020537505
Aantal pagina’s: 236
Prijs: