Streek- en familieromans

Zoeteman, Thea – Trouw aan een belofte

Nicolet – deel 1

Inhoud:

Nicolet, de hoofdpersoon in dit eerste deel van de Nicolet-trilogie van Thea Zoeteman, is getrouwd met Maarten. Samen hebben ze een zoon van anderhalf, Robbert. Hoewel ze nog niet zo lang getrouwd zijn, verschijnen er nu al kleine barstjes in hun huwelijk. Maarten vertoont hoe langer hoe meer vervelende karaktereigenschappen. Hij gaat voortdurend voorbij aan Nicolets wensen en gevoelens. Als het tweede kindje zich aandient, gaat het van kwaad tot erger. Tevergeefs zoekt Nicolet naar de man die ze in hun verkeringstijd heeft leren kennen: charmant, spontaan, behulpzaam en met de nodige humor. Ze wil trouw blijven aan haar belofte, maar hoe? Nicolet voelt zich alleen en begrijpt niet waarom Maarten zo veranderd is. Tot ze ineens een artikel leest dat haar de ogen opent… ‘Trouw aan een belofte’ is een zeer realistische en meeslepende roman van Thea Zoeteman over een vrouw die zich staande probeert te houden in een zwaar en moeilijk huwelijk door te zoeken naar lichtpuntjes en te vertrouwen op God.

Waardering:

Het gaat steeds minder goed in het huwelijk van Maarten en Nicolet. Het lijkt wel of ze het nergens meer samen over eens staan. Nicolet krijgt steeds meer het gevoel overal alleen voor te staan. Zeker na de geboorte van hun tweede zoontje trekt Maarten zich steeds meer terug en bestaat hun relatie uit eenrichtingsverkeer. Nicolet houdt het zo niet veel langer vol. Ze gaat twijfelen of het aan haar ligt, of ze wel een goede vrouw en moeder is.
Tot ze een artikel onder ogen krijgt waarin het lijkt of Maarten, of hun relatie wordt beschreven. Ze neemt een vriend van Maarten, Leon, en haar eigen beste vriendin, Renske, in vertrouwen. Dat laat haar meteen zien dat andere mensen Maarten zo heel anders kennen dan zij.
Ook worstelt Nicolet met haar geloof. Ze vindt het moeilijk om Gods weg hierin te zien en bijbelteksten die haar voorgehouden over het eren van haar man stuiten haar vreselijk tegen de borst.
Trouw aan een belofte is een mooi, realistisch verhaal over huwelijksproblemen en een psychische stoornis. De psychische stoornis wordt niet erg uitgediept maar over de emoties die hierop volgen lees je wel. Dit past ook bij het genre waar dit boek onder valt.
Een boek wat in de smaak zal vallen bij de lezers. Het tweede deel van deze trilogie, Bittere waarheid, wordt verwacht in augustus 2021. Iets om naar uit te kijken want je wilt graag verder lezen hoe het zal gaan met Nicolet maar ook met Leon en Renske.

Gegevens:

Uitgeverij: Zomer en Keuning, Citerreeks
ISBN: 9789020537475
Aantal pagina’s: 224
Prijs: € 17.50