Historische romans

Voorhoeve, Anne – Nanking road

Inhoud:

Ziska en haar ouders vluchten naar China in Nanking Road. De bijna elfjarige Ziska en haar ouders vluchten in december 1938 uit Berlijn. De Joodse familie gaat met een oceaanstomer naar Shanghai. In die grote stad proberen ze het leven weer op te pakken. Dat gaat niet zonder slag of stoot: ze komen terecht in onvoorstelbare armoede, horen nergens bij en belanden in een andere oorlog – die tussen Japan en China.
Anne Voorhoeve is bekend van het gelauwerde boek Liverpool Street, ook met Ziska in de hoofdrol. In Nanking Road kiest ze een andere weg voor Ziska en haar familie. Haar verhalen gaan onder je huid zitten, zo indringend zijn ze opgeschreven.

Waardering:

Dit boek vertelt wat er gebeurd zou zijn als Ziska niet met een kindertransport naar Engeland zou zijn gegaan (zoals ze wel ging in het boek Liverpool). In het begin is het even apart om over de zelfde gebeurtenissen in Duitsland te lezen, maar dat gevoel verdwijnt snel.
Het is vrij onbekend dat 18.000 joden tijdens de oorlog hun toevlucht zochten in Shanghai. Dat is eigenlijk een “vreemd” gebied, want het is deels van China, deels van Japan en deels internationaal.
In het begin is er geen dreiging van de Japanners voor de joden, maar als Japan steeds meer deel neemt aan de oorlog en een pact sluit met Duitsland worden ook de joden beperkingen opgelegd. Het is veel moeilijker om aan werk te komen en velen vervallen in armoe en honger.
Onder de Chinezen is echter nog veel meer armoede. Zij liggen ’s ochtends vroeg dood aan de straatkant.
Ook over de terugkeer van joden naar Duitsland is weinig geschreven. Omdat veel joden gedood waren en omdat de meeste joden niet naar Duitsland terug wilden waren het er niet veel. Maar de joden waren nergens welkom. Ze waren statenloos en konden bijna nergens heen. In Duitsland waren ze officieel wel welkom, maar de bevolking stond ze niet op te wachten.
Het is een erg aangrijpend boek over een onbekend deel van de geschiedenis! Een prachtige Young Adult roman.

Gegevens:

Uitgeverij Callenbach – Young Adult
ISBN 9789026614255
Aantal blz: 496
Prijs: € 19,99

Extra:

Lees hier het eerste hoofdstuk