Historische romans

Walsh, Jenni L. – De motormeiden

Inhoud:

‘De motormeiden’ van Jenni L. Walsh gaat over twee dappere vrouwen die hun leven wagen voor hun land ten tijde van oorlog. Marion, opgegroeid als wees, en Evelyn, bevoorrecht maar getekend door haar beperking, nemen beiden de kans aan om zich in te zetten voor de Britse vrouwenmarine, de Wrens, om zich zo aan de verwachtingen van de maatschappij te onttrekken. Beide vrouwen ervaren weerstand vanuit hun omgeving: Marions beste vriend Eddie laat haar niet gaan zonder zelf ook in dienst te treden en Evelyns ouders zouden haar het liefst zien trouwen. Maar Marion en Evelyn zetten door en riskeren hun levens door op hun motorfietsen geheime boodschappen over te brengen.

Waardering:

We leren Marion kennen aan de vooravond van de eerste wereldoorlog, als een weesmeisje dat niet praat. Tot ze Eddie leert kennen nadat ze weer overgeplaatst is naar een ander weeshuis. Eddie maakt iets in haar los waardoor ze op den duur bij hem zichzelf durft te zijn.
Als Marion 18 wordt is ze verplicht uit het weeshuis te vertrekken. Ze besluit zich aan te sluiten bij de Wrens. Eddie gaat waar zij gaat en kan zo ook zijn diensten aan het vaderland geven.
Zo gaat Marion aan de slag als motorkoerier bij de Wrens. Tot een misstap het gevolg heeft dat ze overgeplaatst wordt naar Frankrijk waar ze haar vriendin Sara gaat helpen op een duivenfokkerij.
Een bijzonder mooi stukje geschiedenis waar zo weinig over bekend is.
Een tweede verhaallijn speelt zich jaren later af. Evelyn is erg beschermd opgevoed. Door haar klompvoet heeft ze veel operaties moeten ondergaan en mocht ze aan weinig deelnemen. Maar Evelyn hunkert naar avontuur. Ze is dol op racen op het circuit van Brookland. ‘Waaghals Evelyn’ wordt ze genoemd.
Maar de uitbraak van de tweede wereldoorlog maakt alles anders. Brookland wordt gesloten en Evelyn besluit zich aan te melden bij de Wrens. Tot grote ergernis van haar moeder die Evelyn naar een etiquetteschool wil sturen en aandringt op een relatie met haar jeugdvriend Percy.
Maar Evelyn zet door en gaat aan de slag als motorkoerier. Ze wordt onder Wren Smith geplaatst, in Evelyns ogen een wat norse, stugge vrouw die om één of andere reden Evelyn beschermd voor de gevaarlijkere klussen. Wat overigens tot grote ergernis van Evelyn is.
Ondertussen verdiept het contact tussen Evelien en Percy zich. Tot Evelien Percy met een andere vrouw ziet. Kan dit ooit nog goed komen?

Dit boek is er een voorbeeld van hoe prachtig twee verhaallijnen samen kunnen smelten. Daarnaast is er een stukje onbekende geschiedenis beschreven uit de twee wereldoorlogen. De Women’s Royal Naval Service (De Wrens) maar ook het gebruik van postduiven waarvan in de eerste wereldoorlog veel gebruik van werd gemaakt.
Een prachtig boek over oorlogsbijdragen en ontluikende liefdes. Een verhaal vol emoties wat je in één ruk uitleest.

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029735049
Aantal pagina’s: 384
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Prijs luisterboek: € 14,99
Uitgave: augustus 2023