Nederlandse romans

Wander, Nelleke – Blijf niet omzien

 Inhoud:

Een nieuwe baan, een nieuwe toekomst! Dat is waar Liselot naar uitziet. Ze is blij dat ze het ouderlijk huis op de Veluwe met alle herinneringen kan verlaten. Een gezellige kamer in een voornaam grachtenpand in de stad – ze ziet het helemaal zitten. Maar juist de onbekende stad, de nog onbekende kerk en haar nieuwe werk confronteren haar met het verleden. Krampachtig probeert ze het buiten te sluiten, maar dat heeft een prijs. De mensen die om haar geven, probeert ze zoveel mogelijk te ontlopen. Zelfs die sympathieke jongen, die met zijn prachtige ogen doordringt tot haar hart, houdt ze op afstand. Eenzaamheid blijft over. Uiteindelijk begrijpt Liselot dat ze het verleden pas achter zich kan laten als ze het onder ogen ziet en ze zowel God als mensen toelaat tot haar hart.

Waardering:

Liselot wil het verleden achter zich laten. Ze is aangekomen als groepsleidster op een schippersinternaat en gaat op zichzelf wonen. Al snel merkt ze dat deze stap haar niet losmaakt van alles wat ze zo graag vergeten wil. Het lijkt wel of ze overal dingen tegenkomen die haar confronteren met haar verleden.
Stukjes bij beetjes kom je er als lezer achter wat Liselot zo’n negatieve jeugd gegeven heeft.
Liselot komt uit een gebroken gezin. Haar vader, trompetbouwer, had een drankprobleem wat leidde tot agressie. Liselot was vaak degene die de klappen moest vangen.
Haar vader is inmiddels overleden maar Liselot is haar negatieve zelfbeeld niet kwijt. Het vertrouwen van mensen is moeilijk voor haar. Je ziet dan ook dat ze keer op keer mensen die zich over haar willen ontfermen van zich afstoot. Ook al voelt ze dat ze dat niet goed doet.
Met zichzelf in de knoop hakt ze toch de knoop door; ze wil meer weten over haar vader. Ze zoekt op internet naar de adresgegevens van de werknemer van haar vader, aan wie ze wél goede herinneringen heeft. Ook ontmoet ze haar oom, de broer van haar vader bij wie ze een luisterend oor vindt. Er ontstaat tijdens Liselot haar zoektocht een prille liefde tussen Wiebe en Liselot.  Voor Liselot ook niet makkelijk om om dit toe te laten in haar leven.
Blijf niet omzien is een vrij dun boekje wat wel een heel compleet verhaal verteld. Het zou mooi geweest zijn als de gevoelens van Liselot  wat meer uitgediept werden zodat je beter in haar huid zou kunnen kruipen. Dat lukt nu niet zo.  Een redelijk boek voor een schappelijke prijs.

Gegevens:

Uitgeverij: De Banier
ISBN: 9789462786479
Aantal pagina’s: 191
Prijs: €12,99