Eigentijdse romans

Werkman, Hans – De kwekeling

Inhoud:

‘De kwekeling’ van Hans Werkman is deels autobiografisch en geeft een helder tijdsbeeld van de jaren vijftig. De vijftienjarige Groningse dorpsjongen Simon Poorta verhuist midden in de twintigste eeuw naar Enschede om daar op een stadse kweekschool voor onderwijzer te studeren. Daar trekt hij in bij een kostgezin en komt hij samen te wonen met een klasgenoot. Ondertussen landt hij steeds meer op de kweekschool, ontdekt hij het stadse leven en komt hij erachter dat hij van literatuur en beeldende kunst houdt. Met grote nieuwsgierigheid dompelt hij zich onder in een nieuwe wereld van studie, cultuur, geloof, rock-‘n-roll, vriendschap, verliefdheid en seksualiteit.

Waardering:

Simon is vijftien als hij naar de kweekschool in Enschede gaat. Vanuit een klein dorp in Groningen is dat een heel eind en hij gaat daar in de kost. Samen met een andere jongen komt hij terecht bij een echtpaar dat geen kinderen heeft. Het is al wennen om samen op een kamer te slapen, laat staan samen in hetzelfde bed. Maar het went snel en zo ook de school. Simon kan goed leren en hij hoeft ook niet te werken overdag omdat zijn ouders het kunnen betalen. De school is in de avond.
Hij ontdekt een steeds grotere wereld; de studentenvereniging, een andere kerk, de tweedehands boeken en kunst en cultuur.
Opvallend is dat alles van dezelfde kerk is; de school, de kostgezinnen en zelfs de studentenvereniging. Alles is van Artikel 31 (afgescheiden van de Gereformeerde kerk, in het boek Gereformeerd synodaal genoemd) zoals in die tijd van verzuiling gebruikelijk was.
Dit is eigenlijk een “coming-of-age” roman, omdat je een jongen van vijftien ziet opgroeien tot jongeman.
Het is een boeiend boek dat vlot geschreven is en makkelijk leest.

Gegevens:

Uitgeverij KokBoekencentrum
ISBN 9789029734714
Aantal blz 304
Prijs: € 23,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave 2023

Extra:

Lees het leesfragment