Nederlandse romans

Wezel, Leendert van – Nynke

Inhoud:

Een moedige vrouw raakt verstrikt in de netten van een bijgelovige volksgemeenschap.

In het jaar 1585 startte de baljuw van het stadje Goedereede een proces tegen Nynke Dimmensdr. Haar werd hekserij en heulen met de duivel ten laste gelegd. Stadsgenoten getuigden tegen deze vermeende heks, deskundigen werden geraadpleegd, en in december 1585 velde de baljuw het vonnis.

Nynke werd al jaren met argusogen gevolgd door haar stadsgenoten. Al vaker en eerder hadden ze haar uitgemaakt voor heks. Maar wat maakte dat het ook werkelijk tot een vonnis kwam?

Wat voor dreiging ging er uit van die eenzame weduwe?

Nynke is een beklemmend verhaal van een middeleeuwse vrouw die langzaam maar zeker verstrikt raakt in een web van verdenking, jaloezie en kwaadsprekerij, gezien door de ogen van haar broer. Een volksgericht? Of was er toch meer aan de hand?

 

Waardering:

 

Een prachtig boek, gebaseerd op een waar gebeurde geschiedenis van een heksenproces in 1585.
Het verhaal wordt grotendeels geschreven vanuit Lenert die met zijn twee zussen, Nynke en Neele, op een boerderij woont.
Nynke heeft een bijzonder goede kijk op de natuur en weet veel van geneesachtige kruiden, iets wat ze Lenert van jongaf bijbrengt. 
Door een aantal gebeurtenissen wordt Nynke in Goedereede beschuldigd een heks te zijn.
Lenert is een angstige jongen. Hij steelt al heel jong een klein duiveltje waar hij zich aan vastklampt. Dit duiveltje speelt voor Lenert een grote rol in het verhaal.
Wanneer Lenert trouwt met Marieke, ontdanks de waarschuwingen van zijn zussen, groeien Nynke en Lenert erg uit elkaar. Ook Marieke noemt Neele en Nynke heksen. 
Lenert klimt de maatschappelijke ladder hoog op en wordt stadsschrijver. Hij ontmoet Willem van Oranje, die later in het boek vermoord wordt.
Als Nynke tijdens de armoede in Goedereede nog steeds een mooi bedrijf heeft, weten de mensen het zeker; ze is een heks.
Er komen processen die Lenert, als stadschrijver, van heel dichtbij meemaakt.
De gevoelens van Lenert zijn echt ontzettend knap beschreven. Hij is te zwak om openlijk voor Nynke op te komen en beleeft zelf ook situaties die vraagtekens bij hem oproepen.

Je legt dit boek niet makkelijk aan de kant, omdat je tot zelfs na het lezen van de laatste bladzijde met vragen zit. Zijn het echt alleen beschuldigingen of heeft Nynke toch echt bijzondere krachten? En Lenert?
De kracht van Nynke is bijzonder. Kortom; een ontzettend goed boek dat het waard is om veel gelezen te worden!

 

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiek
ISBN:  9789023994145
Aantal pagina’s: 410
Prijs: € 19.90