Nederlandse romans

Florijn, Els & Kok, Arie e.a. – De zoon – kerstverhalen

Inhoud:

 
Een vreemdeling oppikken van een parkeerplaats. Betaalde liefde voor een gehandicapte. Eenzamen en behoeftigen die een vorstelijk maal voorgezet krijgen. Kerst in de schuilkelder, terwijl een bommentapijt op de stad neerdaalt. Een dominee die zijn laatste kerstpreek houdt voor een groep Syriërs. Het is zomaar een greep uit de verhalen in deze bundel.
 
Verhalen horen bij de kersttijd. We vertellen ze elkaar, we lezen ze voor in het gezin, de kerk of een kerstviering. Of we zitten ze stil in een hoekje te lezen. In dit boek zijn achttien fonkelnieuwe verhalen opgenomen, geschreven door een keur aan auteurs, ervaren schrijvers en debutanten. Allemaal laten ze op geheel eigen wijze het licht van Kerst schijnen.
 
Aan deze bundel werken mee: Geertje Bikker, Ria Borkent, Els Florijn, Marianne Florijn, Clasina van den Heuvel, Sytske de Jong, Maria de Jonge, Arie Kok, Sarah van der Maas, Joke Meeuse, Marieke van Meijeren, Rosalyn van Moorselaar, Cees Pols, Roelie Prins, Tineke Smith, Joke Verweerd, Nine de Vries, Helga Warmels.
 
 
 

Waardering:

 
In deze bundel staan 18 kerstverhalen. De verhalen hebben niet allemaal een christelijke achtergrond, maar de meeste wel.
Het gaat te ver om alle verhalen te beschrijven, maar ik licht er enkele uit. 
Het verhaal van Arie Kok “Van de overkant” is vooral grappig.
het verhaal van Joke Verweerd “Het licht zien en doorgeven” gaat over een moeder van een verslaafde. Het is een goed en vooral duidelijke verhaal.
Els Florijn en Nine de Vries schrijven over voor hen bekende werelden. Els Florijn over een verpleegster die gediend heeft in de Eerste Wereldoorlog. Haar verhaal is echt een kerstverhaal met veel emotie. Nine de Vries schrijft over de reis van het volk Israël naar Kanaän. Een slavin uit een ander volk leert over de God van Israël. 
In het verhaal van Maria de Jonge raken werkelijkheid en fantasie elkaar. 
Tineke Smith vertelt in “De stilte van het donker” het waargebeurde verhaal van een vrouwelijke zendingsarts die terugkeert naar Nederland omdat ze een oogziekte krijgt. Haar ervaringen in Afrika leren haar om op God te vertrouwen.
 
Het tweede verhaal in de bundel is van Helga Warmels en gaat over een prostitué die haar diensten aanbiedt aan gehandicapten. Ik vind het jammer dat dit verhaal is opgenomen, want het past niet zo goed bij de andere verhalen en doet afbreuk aan de rest. 
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023950554
Aantal blz: 185
Prijs: € 18,99