Historische romans

White, Roseanna M. – Op de golven an het verleden

Inhoud:

In de beide wereldoorlogen lopen spionage en contraspionage, vooroordelen en zelfopoffering door twee generaties heen 1942 – Evie Farrow is gewend aan het leven op Ocracoke Island. Elke dag is hetzelfde – totdat de Duitse U-boten die in hun wateren rondspoken grote schade beginnen aan te richten. En wanneer speciaal agent Sterling Bertrand aanspoelt bij Evie’s herberg, staat haar leven op de kop. Terwijl de verwondingen van Sterling hem wekenlang aan de herberg gekluisterd houden, waardoor hij nog ongeruster wordt over de SS-o cier die hij volgt, raakt hij steeds meer geïntrigeerd door Evie, die haar eigen geheimen lijkt te verbergen. Tientallen jaren eerder, in 1914, arriveert de Engelsman Remington Culbreth in de herberg voor een verblijf in de zomer. Het laatste wat hij had verwacht, is verliefd te worden op Louisa Adair, de dochter van de herbergier. Maar als er oorlog uitbreekt in Europa, komt hun relatie in gevaar, weten ze niet wat hun te wachten staat en staan hun levens op het spel. Terwijl het gekabbel van het water de levens van Evie en Sterling in de Tweede Wereldoorlog bepaalt, lijkt het erop dat de golven van het verleden hen vandaag allemaal opnieuw in gevaar kunnen brengen.

Waardering:

Het is weer geweldig hoe Roseanna M. White deze dual-time-roman heeft geschreven.
In 1942, overleefd Sterling Bertrand als enige zijn missie en spoelt hij zwaargewond aan bij Evie’s herberg. Evie verzorgd hem zo goed als mogelijk is. Naar elkaar toegroeiend, aftastend, deels vertrouwend en deels wantrouwend, leren ze elkaar steeds beter kennen.
Sterling knapt langzaam maar zeker op en wil zijn missie hervatten. En daarbij kan hij de hulp van Evie goed gebruiken. Maar is ze te vertrouwen? Want er is iets geheimzinnigs aan de berichten die ze ontvangt, al dan wel of niet in codetaal…
Gevoelens laten zich niet dwingen, dat blijkt hier wel, als Sterling en Evie zich zo tot elkaar aangetrokken voelen, ondanks ze niet zeker zijn van elkaars maatstaven.

Jaren eerder, in 1914, runde Louisa deze herberg. Als Remmington een zomer doorbrengt op het eiland, valt ze als een blok voor hem. Maar de standsverschillen zijn groot. Toch nemen ze de stap door met elkaar te trouwen en gaat Louisa met Rem mee naar Europa, waar het door zijn vader uitgestippelde takenpakket op hem wacht. Een erg moeilijke, wrede tijd breekt aan. Kan het geluk ooit hervonden worden?

Beide verhalen houden je in de greep. Roseanna White weet personages levensecht neer te zetten. Daarnaast krijg je bij het lezen van haar boeken ook altijd een stukje geschiedenis mee, mooi verweven in het verhaal.  Het is knap beide verhalen met elkaar verweven zijn.
Als je eerder verschenen boeken van deze auteur gelezen hebt zul je het ook leuk vinden om een glimpje op te vangen van de codekrakers van kamer 40.
Een dikke aanrader om dit prachtige boek te lezen!

Gegevens:

Uitgeverij: Het Zoeklicht
ISBN: 978906451418
Prijs: € 23,95
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: februari 2024