Historische romans

Wiseman, Ellen Marie – De pruimenboom

Inhoud:

‘Bloei waar je geplant bent’, zei haar oma altijd tegen haar. Maar de 17-jarige Christine Bolz weet dat er een hele wereld op haar wacht buiten het Duitse dorpje waar ze is opgegroeid. Een wereld die ze al heeft leren kennen door muziek, boeken en door Isaac Bauerman, de zoon van de welgestelde Joodse familie voor wie ze werkt. De toekomstdromen van Christine en Isaac worden echter wreed verstoord door de opkomst van het regime van Hitler. Een nieuwe wet verbiedt Christine voor Joden te werken… en om een relatie met een Jood te hebben. In haar verzet haalt ze zich de woede van de Gestapo en de verschrikkingen van een concentratiekamp op de hals. 

Waardering:

Dit is een roman over een Duits gezin in de Tweede Wereldoorlog. Het begint in 1938 als de joden veel beperkingen krijgen opgelegd. Christine en haar moeder werken voor de joodse familie Bauermann. Maar dat mag niet meer van de overheid. Geen contact meet tussen joden en Duitsers. Christine is er kapot van, want Isaac Bauermann heeft haar net uitgenodigd voor het jaarlijkse feest. Dat gaat nu niet meer door. Christine en Isaac vinden een manier om in het geheim elkaar te ontmoeten. Maar het wordt steeds gevaarlijker en ze moeten er mee stoppen. Christine hoort niets meer van Isaac totdat ze hem ziet in een groep gevangenen. 
Uiteindelijk komen beiden in een concentratiekamp terecht. De details van de kampen zijn gruwelijk. 
Het Duitse gezin is geen doorsnee gezin, want het is tegen Hitler en de nazi’s. Ze haten de joden niet en snappen ook niet dat iedereen zich zo mee laat slepen door Hitler. Toch moeten ze zich uit levensbehoud aan de wetten houden. Zo moet vader Diettrich in dienst. 
Je leest over honger, luchtaanvallen en lange rijen i.v.m. Rantsoeneringen. 
Aan het einde lees je over een korte tijd na de oorlog. Ook dan is er nog veel leed. En niet alle daders kunnen berecht worden en opgespoord. 
Een indringend boek dat het lijden van het Duitse volk laat zien. Het laat zien dat er ook Duitsers waren die geen oorlog wilden en niet achter Hitler stonden. Helaas waren dat er te weinig om de oorlog te voorkomen …

Gegevens:

Uitgeverij Voorhoeve
ISBN 9789029723527
Aantal blz: 384
Prijs: € 19,99