Historische romans

Vogel Sawyer, Kim – Een zijden draad

Inhoud:

Atlanta, 1895. De Internationale Expositie van Katoenstaten is in volle gang. Laurel Millard wordt door haar oudere broers en zussen gedwongen om een echtgenoot te zoeken die niet alleen voor haar, maar ook voor haar moeder, die weduwe is, kan zorgen. Tijdens haar werk in het Zijdepaviljoen van de tentoonstelling ontmoet ze de knappe Landon Rochester, zoon van een rijke fabriekseigenaar. Hij lijkt de perfecte kandidaat voor een huwelijk. Maar is Landon eigenlijk wel zo volmaakt en onberispelijk als hij zich voordoet? Ook Willie Sharp, fabrieksarbeider, en zijn vriend Quincy, een arme zwarte arbeider, krijgen werk op de tentoonstelling. Maar hun vriendschap is lang niet voor iedereen zo vanzelfsprekend als voor henzelf, en dat zorgt voor problemen…

Waardering:

Dit verhaal speelt zich af in en rond de Internationale Expositie in Atlanta. Laurel Millard krijft er een baan in de zijdekamer. Nu ze zoveel mensen zal gaan ontmoeten hoopt ze dat ze een geschikte man tegenkomt die in de toekomst voor haar en haar moeder kan zorgen.
Al snel ontmoet ze Langdon Rochester. Hij is aantrekkelijk én rijk. En als hij dan ook nog eens belangstelling voor haar blijkt te hebben, denkt Lauren dat ze de man heeft gevonden. Maar ze leert al snel een goed karakter veel belangrijker is dan geld!
Ook Willie Sharp heeft er een baan gekregen, als bewaker. Na een incident op de zijdekamer krijgt hij de taak daar een extra oogje in het zeil te houden.
Als zijn hele leven lang is Willie bevriend met Quincy. Nu hij een stapje verder de wereld ingaat, gaan zijn ogen open voor het verschil rassen. Verontwaardigd dat Quincy en zijn familie anders behandeld worden, probeert hij het voor hen op te nemen. Maar dat wordt hem niet in dank afgenomen.

Afwisselend wordt er geschreven over Laurel, Langdon, Willie en Quincy. Er staat steeds duidelijk aangegeven over wie het stukje gaat.
Het geeft ook een goed beeld omdat dingen van verschillende kanten belicht worden.
De vieren jonge mensen staan op de rand van de volwassenheid en moeten dingen ontdekken en leren. Je ziet hier hoe karakter maar ook opvoeding een rol spelen in de vorming. Standsverschillen en racisme speelde een grote rol in die tijd. Je ziet terug in Langdon die zich, als zoon van de fabriekseigenaar, veel beter voelt dan Willie, een arbeidsjongen. Een mooie roman met heldere boodschap.

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029728553
Aantal pagina’s: 382
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: februari 2020