Literatuur

Tolstoj, Lev – Opstanding

Inhoud:

Prins Nechljoedov zit in een jury die moet oordelen over prostituee Katjusha Maslova, die ervan wordt beschuldigd een cliënt te hebben vergiftigd. Nechljoedov herkent haar tot zijn schrik als het meisje op wie hij ooit verliefd was, maar moest achterlaten om militair te worden. Als blijkt dat Katjusha als zwanger meisje door een aristocraat is gedumpt, wil de jury haar vrijspreken. Maar een formaliteit leidt ertoe dat Katjusha wordt veroordeeld tot dwangarbeid in Siberië.

Waardering:

Dit boek heeft Tolstoj geschreven na zijn “bekering” (of opstanding). Eerst was hij net als prins Nechljoedow een rijke aristocraat die weinig contact had met de armen.
Pas als Nechljoedow in een jury plaats moet nemen in de rechtbank gaat hij beter naar de armen kijken. Hij moet oordelen over een oude bekende en voelt zich schuldig over de affaire die hij met haar had. Na haar veroordeling bezoekt hij haar in de gevangenis. Steeds meer gevangenen wenden zich tot hem om hulp. Hij vindt de gevangenis maar onnodig, omdat er veel onschuldigen zitten. En een diefstal is toch niet zo erg?
Meer en meer ziet hij in dat de maatschappij waarin hij leeft heel verkeerd is. Er zijn een aantal heel rijken en er is een overgrote meerderheid armen. De armen worden uitgebuit door de rijken en ze worden onderdrukt. Hij vindt dat iedereen zou moeten werken en dat grond en geld eerlijk verdeeld zou moeten worden. Dit is duidelijk een voorbode van het socialisme dat een aantal jaren later door Lenin gepredikt zal worden.
Daarnaast komt hij tot geloof in God, zonder de religieuze gewoonten van de orthodoxe kerk te omarmen.
In het boek wordt veel geschreven over de gedachten van de prins. Het geheel is wat filosofisch en leest niet altijd makkelijk. Toch zijn de gebeurtenissen en veranderingen in denken bij de prins heel interessant om over te lezen.
In een nawoord schrijft Tjerk de Reus over dit boek en de schrijver.

Gegevens:

Uitgeverij Kok
ISBN 9789043522342
Aantal blz: 491
Prijs: € 19,95