Bijbelse romans

Vries, Nine de – Chana

Inhoud:

 
De waarheid kan haar kinderen kapot maken. Hoe ver gaat zij om ze te beschermen?
 
Israël, rond het jaar 64. Als de Romeinse bezetter Kafarnaüm onder de voet dreigt te lopen, vlucht Chana met haar gezin. Alles wat vertrouwd is laat ze achter.
 
Tijdens de reis verliest ze haar man uit het oog. Ze doet er alles aan om haar kinderen bij zich te houden, maar dan wil haar zoon zich aansluiten bij de mannen die strijden voor een vrij Israël. Wanhopig reist ze met hem mee en begeeft zich onder mensen die beter niet kunnen weten dat ze een volgeling van Jezus is.
 
Dan ontmoet ze, ver van huis, een oude bekende uit Kafarnaüm. Hij weet meer over de geheimzinnige dood van haar vader.
 
 
Chana is een vervolg op het veelgeprezen Machla, maar uitstekend als zelfstandige roman te lezen.
 

Waardering:

 
Het is erg onrustig in Israël. Opstandelingen strijden tegen de Romeinen, maar de machtige Romeinen komen altijd terug. Na een vreselijke aanval van de Arameers loopt Kafarnaum gevaar. Chana en haar man, zoon en dochter vertrekken daarom naar het woud. Haar moeder en broer gaan ook mee. 
Maar onderweg raken ze Alon, Chana’s man, kwijt. Ze wachten nog lang op hem maar moeten dan een andere plaats zoeken om te verblijven. Ze komen via zoon Davied terecht in de spelonken bij Arbel. Daar wonen veel strijders met hun gezinnen. Davied sluit zich bij hen aan.
Daar eindigt de reis niet. Chana komt met haar dochter bij een gezin terecht dat ook volgeling van de Weg is. Ze komt daar tot rust en haar dochter begint daar te herstellen van de gruwelijke dingen die ze heeft gezien. Daar komt ook Jehoeda bij hen. Hij komt ook voor in het eerdere boek Machla, dat over de zus van Chana gaat.
 
Doordat er veel gereisd wordt, komen er veel mensen in het boek voor.en alhoewel de hoofdpersoon Chana goed uitgediept wordt is de hoeveelheid personen wat overweldigend. 
Zoals ook in het eerdere boek zijn er veel details opgenomen over het leven in die tijd. Joodse gebruiken en feesten worden goed uitgelegd. Ook de problemen en onwetendheden van de eerste christenen komen goed naar voren. Heel knap om dit allemaal zo te beschrijven!
 
Alhoewel dit boek een vervolg is op Machla kan het heel goed los gelezen worden.
 

Gegevens:

 
Uitgeverij Mozaïek
ISBN 9789023950813
Aantal blz: 352
Prijs:  19,95