Historische romans

Duffy, Kimberly – Dans van de vlinders

Inhoud:

Nora Shipley heeft maar één doel: haar vaders nalatenschap voortzetten door zijn wetenschappelijke tijdschrift over te nemen. Ondertussen doet ze er alles aan om als beste student haar diploma te behalen voor de entomologiestudie van Cornell om zo de studiebeurs te winnen waarmee ze verder kan studeren. Maar die wordt niet alleen gegeven op basis van cijfers, er wordt ook van haar verlangd dat ze een onderzoeksproject afrondt en daarom neemt ze het impulsieve besluit om mee te werken aan een onderzoeksproject in Kodaikanal, India.

Maar in plaats van ontdekkingen te doen, wordt Nora in India door de projectleider gedwongen in het kamp te blijven en de exotische vlinders te illustreren, die de mannen uit het team hebben gevonden. Niet waarvan ze had gedroomd, maar het stelt haar voor verschillende verrassingen, waarvan haar klasgenoot, Owen Epps, die met haar is meegegaan, er een is. En dat loopt er uiteindelijk op uit dat Nora een onmogelijke keuze moet maken: kiest ze voor wat ze dacht altijd al gewild te hebben of voor de man van wie ze is gaan houden?

Waardering:

Nora Shipley studeert entomologie. Iets wat bijzonder is voor een vrouw in deze tijd. Nora is de beste van de klas en is van plan haar uiterste best te doen om de studiebeurs binnen te halen zodat ze verder kan studeren.
Haar privéleven loopt niet zo soepel. Haar vader is overleden, haar moeder hertrouwd met een man met wie Nora totaal geen binding heeft. Als de boel uit de hand loopt besluit Nora het aanbod om naar India te gaan om deel te nemen aan een onderzoeksproject. Haar studiegenoot Owen Epps gaat ook mee. Maar haar verblijf in India verloopt anders dan Nora had gedacht. Omdat ze vrouw is mag ze niet deelnemen aan de tochten maar moet ze in het kamp blijven om te illustreren. Na een poosje krijgt ze hierbij hulp van een nieuwe, jonge vriendin.
Nora hoort van de hachelijke situatie waarin Sita verkeerd en besluit haar te helpen. Met gevaar voor eigen leven én dat van haar collega’s. Het wordt haar niet in dank afgenomen, ook niet door het thuisfront.
Wat Nora niet had kunnen denken is dat tijdens hun verblijft in India de relatie tussen Owen en haar zich zal verdiepen. Een mooie toekomst voor hen samen lijkt weggelegd maar terug in New York spelen er veel dingen die hun geluk in de weg staan.
Het boek is verdeeld in drie delen. Het eerste deel komt wat moeilijk op gang. In het tweede deel, wat zich afspeelt in India, zit veel meer vaart. Daarnaast lees je over insecten, met name vlinders. De schrijfster heeft de vlinders nauwkeurig beschreven. Het laatste deel verloopt weer wat rustiger maar er gebeurd wel veel. Je zit nu goed in het verhaal en wilt graag weten hoe het afloopt dus lees dit stuk in één ruk uit. 
De karakters in dit boek zijn prachtig neergezet. Je hebt al snel in de gaten hoe de mensen in elkaar zitten. Ze zijn allemaal erg verschillend, dat is mooi om te lezen. 
Een historische roman met een boeiend onderwerp waar niet veel over geschreven is; entomologie. Het klinkt misschien wat saai maar in dit verhaal speelt veel meer waardoor het een mooi, romantisch en soms zelfs spannend boek is.

Gegevens:

Uitgeverij: Het Zoeklicht
ISBN: 9789064513336
Aantal pagina’s: 368
Prijs: € 22,50
Uitgave: Februari 2021