Historische romans

Austin, Lynn – De bron van liefde

Inhoud:

In ‘De bron van liefde’ van Lynn Austin komt arts Jimmy Barnett getraumatiseerd terug van de Tweede Wereldoorlog. Zijn beste vriendin Peggy Serrano herkent hem niet meer. Hij is er zo slecht aan toe dat hij op een psychiatrische afdeling belandt.
Samen met de ouders van Jimmy probeert Peggy erachter komen wat er gebeurd is. Waarom is hij de zin om te leven kwijtgeraakt? Tussen zijn spullen vinden ze een foto van een mysterieuze vrouw… Wat heeft zij met Jimmy te maken?
Het doorzettingsvermogen en de liefde van Peggy maken dit aangrijpende portret van de nasleep van de oorlog tot een prachtig verhaal over moed, vriendschap en geloof.

Waardering:

Jimmy Barnett keert terug uit de oorlog waar hij als hospik heeft gewerkt. Maar hij keert niet terug als de oude Jimmy. Na een mislukte zelfmoordpoging wordt Jimmy opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. De behandelingen die hij daar moet ondergaan zijn afschuwelijk. Zijn buurmeisje en vriendin, Peggy Serrano, doet er alles aan om Jimmy te helpen.
Een tweede verhaallijn gaat over Gisela Wolff. Als het in Duitsland te gevaarlijk wordt, vlucht ze op de st Louis naar Cuba. Onderweg ontmoet ze Sam. Het is liefde op het eerste gezicht en hoop gloort aan de horizon. Maar al snel blijkt het allemaal te mooi om waar te zijn. De Joden mogen in Cuba niet van boord. Een moeilijke tijd volgt. Je leest met name over Gisela, die de gruwelijkheden van de oorlog beleefd, met name in Buchenwald.
Twee verhalen die zich samenvoegen tot een mooi einde. Je beseft bij het lezen van dit boek weer hoe huiveringwekkend de tweede wereldoorlog is geweest.
De St. Louis heeft echt bestaan. Meer dan 900 Joodse vluchtelingen uit Duitsland voeren vol goede moed naar Cuba maar door het plaatselijke immigratiebeleid mochten ze niet aan land. Uiteindelijk voeren ze terug naar verschillende landen in Europa waar hen na verloop van tijd hetzelfde lot werd toegeschikt als in Duitsland. Dit stukje geschiedenis is waardevol om mee te krijgen. Ook is het interessant om te lezen over de behandeling van PTTS in die dagen.
Helaas is dit boek van Lynn Austin wat minder diepgaand geschreven dan we van haar gewend zijn. Het duurt ook best even voor het verhaal op gang komt, dat is jammer.
Zeker geen slecht boek, het is de moeite waard om te lezen, maar in vergelijking met andere boeken van haar hand scoort deze iets minder.

Gegevens: 

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029733045
Aantal pagina’s: 457
Prijs: € 25,99
Prijs e-book: € 6,49
Uitgave: september 2022