Historische romans

Green, Jocelyn – Schaduwen in de Witte Stad

Inhoud:

Wat Sylvie Townsend het allerliefste wil, is wat ze vreesde nooit te zullen krijgen: een eigen gezin. Maar als ze Rose Dabrowski, het dochtertje van een Poolse immigrant, in huis neemt om haar op te voeden en met liefde te overladen, komt er een einde aan die angst – totdat de zeventienjarige Rose vermist raakt op de World’s Fair en Sylvies wereld in duigen valt.
Als Sylvie niet weet tot wie ze zich anders moet wenden, roept ze de hulp in van Kristof Bartok, huurder van een appartement boven haar boekwinkel en vioolleraar van Rose. Samen gaan ze op onderzoek uit. Kristof spreekt verschillende talen, een vaardigheid die goed van pas komt bij de gesprekken met mensen uit de internationale en immigrantengemeenschappen naar wie hun zoektocht hen brengt.
En of het nu in de glanzend witte gebouwen van de tentoonstelling is of in de donkere huizen van de armste buurten van Chicago, alle aanwijzingen leiden naar de uit het oog verloren familie van Rose. Is Sylvie bereid om het meisje te laten gaan? En als Kristof en Sylvie naar elkaar toe groeien, wat weegt dan zwaarder: haar behoefte aan controle of haar verlangen om werkelijk bij iemand te horen?

Waardering:

Na Versluierd in rook verscheen ook het tweede deel van de serie ‘De Windy City’.
Het is inmiddels ruim 20 jaar na de Grote Brand. Meg is getrouwd met Nate, Sylvie is nog vrijgezel en runt de boekhandel.
In een kort proloog lees je hier Sylvie 13 jaar geleden de zorg voor een Pools meisje op zich nam: Rozalia. Al die jaren heeft Sylvie als een moeder voor haar gezorgd. De liefde tussen hen is wederzijds maar toch mist Rozalia iets. Ze is op zoek naar haar roots.
Het verhaal speelt zich af tijdens de wereldtentoonstelling in Chicago (The Chicago World’s fair) waar miljoenen bezoekers op af kwamen. Zo ontmoet Rozalie Josefa, een Poolse actrice. Rose voelt zich met haar verbonden maar wordt heen een weer getrokken tussen alles wat haar lief is in Amerika en haar hunkering naar ‘echte’ familie.
Het is een strijd voor Sylvie, in hoeverre moet ze haar dochter los laten?
Tot alles opeens een nare wending krijgt: Rose wordt vermist. Sylvie probeert uit te zoeken wat er is gebeurd. Veel hulp van de autoriteiten krijgt ze niet. Gelukkig helpt Kristof haar waar hij maar kan.
De verdrietige omstandigheden brengen Sylvie ook iets moois; haar ogen en hart gaan open voor Kristof, de man die al jaren een oogje op zijn huurbaas heeft.
Voorspelbaar is dit boek zeker niet. Steeds weer zijn er onverwachte wendingen die je vasthouden bij het verhaal. Soms wat te toevallig misschien maar dat weegt niet op tegen al het positieve wat dit verhaal in zich heeft.
Jocelyn Green kan zo beeldend schrijven dat je jezelf op de wereldtentoonstelling waant. Ook de karakters heeft ze prachtig neergezet.
Ook Kristof en zijn broer Gregor nemen een grote plaats in wat een meerwaarde is voor het geheel!
Versluierd in rook, dat verteld hoe De Grote Brand Chicago verwoestte, maakt meer indruk dan dit fictieve verhaal. Maar de schrijfstijl is in dit boek hetzelfde: ontzettend goed.
Achterin het boek zijn gespreksvragen opgenomen.
Het derde deel gaat over Olive, de jongste dochter van Meg. Ik kijk er naar uit!

Gegevens:

Uitgeverij: Grace Publishing House
ISBN: 9789492234858
Aantal pagina: 442
Prijs: € 22,95
Uitgave: maart 2022