Reset, Rudolf van – De grote verwachting
Bijbelse romans

Reset, Rudolf van – De grote verwachting

Inhoud:

Rudolf van Reest laat je het begin van onze jaartelling meemaken alsof je het zelf beleeft. Daarbij laat hij regelmatig een verrassend licht vallen op tal van min of meer bekende Bijbelteksten. Een bijzonder boek om te lezen in de Kersttijd of daarna.
Een prachtig boek over “de volheid des tijds”, de tijd waarin de Heere Jezus werd geboren. Hoewel zoals ook bij veel andere Bijbelse romans niet helemaal duidelijk is wat fictie en wat non-fictie is, geeft het een heel verhelderend beeld van de tijd van koning Herodes, zijn leven in Jeruzalem en de invloed daarvan op de gebeurtenissen rondom de geboorte van de Heere Jezus. Geschreven in de jaren ’70 op literair niveau, dus geen boek wat je in één avondje uit leest, maar wel zeer de moeite waard.
In deze herdruk zijn spelling en interpunctie aangepast.

Waardering:

In deze Bijbelse roman staan een paar personen centraal. We maken eerst kennis met Jakob, de zoon van Isboseth die voorbestemd is om priester te worden. Maar al jong heeft hij een afkeer van al het bloed dat vloeit in de tempel. Als hij ouder wordt ontmoet hij Rachel. Hij trouwt maar ze krijgen geen kinderen. Net als hij God wil beloven priester te worden als ze een kind mogen krijgen raakt Rachel zwanger. Hij wordt priester, maar als het onheil komt vertrekt hij uit Jeruzalem om herder te worden.

Een ander persoon over wie je veel leest is Herodes. De vele intriges in zijn paleis en zijn wantrouwen en paranoïde trekken worden steeds groter. Veel mensen worden daardoor gedood en ook de kleine kinderen in Bethlehem ontkomen niet aan zijn macht.

Dan zijn er nog Anna de profetes, Zacharias de priester, Jochanan het rijke hoofd van de synagoge die veel schapen heeft.

Al deze personen en verhalen komen bij elkaar als het beloofde Kind Jezus geboren wordt.

Daardoor is het bij uitstek een boek om in december te lezen. Toch zal niet iedereen dit boek graag lezen. Het leest niet makkelijk en het is goed te merken dat het uit de jaren ’70 stamt. Het komt nogal belerend over en het taalgebruik mag dan aan gepast zijn, dat had nog wel wat meer gekund.

Gegevens:

Uitgeverij Den Hertog
ISBN 9789033132056
Aantal blz 382
Prijs: € 23,90
Uitgave 2022