Historische romans

Barratt, Amanda – De witte roos

Inhoud:

München, 1942. Sophie Scholl laat zich aanvankelijk meevoeren in de droom van een nieuw Duitsland, totdat ze de waarheid achter Hitlers daden begint in te zien. Samen met een aantal andere studenten begint ze de verzetsgroep Die Weisse Rose.
Annalise Brandt is de dochter van een SS-officier die naar München is gekomen om kunst te studeren. Ze is opgevoed met het idee dat Adolf Hitler de door God uitverkoren leider van Duitsland is. Maar hoe beter ze Sophie en haar vrienden leert kennen, hoe meer ze de nazipropaganda in twijfel begint te trekken. Het is het begin van een dubbelleven: overdag studeren, ’s nachts antinazipamfletten verspreiden.
Alles verandert wanneer de Gestapo hen op het spoor komt, en alle leden van de groep de consequenties van hun ontrouw aan het regime onder ogen moeten zien.

Waardering:

Sophie Scholl studeert in München terwijl de Tweede Wereldoorlog woedt. Door haar broer Hans en een paar van zijn vrienden worden haar ogen geopend voor al het onheil wat er gebeurd en besluit zich aan te sluiten bij de verzetsgroep die ze net zijn begonnen.
Ze schrijven teksten in de hoop ogen van mensen te openen en verspreiden de pamfletten.
Op de universiteit ontmoet Sophie Annalise Brandt. Annalise, dochter van een fanatieke SS’er, weet dat het verkeerd is wat Hitler. Er ontplooid zich een warme vriendschap tussen de twee zo verschillende vrouwen. Als Sophie Annalise in vertrouwen neemt over ‘De witte roos’, hun verzetsgroep, besluit Annalise mee te doen. Ondanks de kans haar familie te verliezen.
Het verhaal van ‘De witte roos’ zal voor sommige lezers een bekend verhaal zijn. Voor mij was dat het niet, ik kende de verzetsgroep niet.
Het is een boek wat je raakt. Wát een dappere mensen om zo te strijden waar je voor staat. Om moedig de afschuwelijke gevolgen van je daden te dragen.
Twee hoofdpersonen van het verhaal, Annalise en Kirk, zijn fictieve personen die aan het verhaal zijn toegevoegd. Hun verhaal geeft het boek een romantische twist en laat de lezer het boek dichtslaan met wat vertrouwen in de toekomst.
Er zijn meer boeken geschreven over dit onderwerp, over deze mensen. Het is altijd goed om deze boeken te blijven lezen. Om weer even stil te staan bij alles wat gebeurd is en hoe mensen hun leven gegeven hebben door op hun manier tegen het onrecht op te staan. Niet twijfelen dus maar lezen!

Gegevens:

Uitgeverij: Kokboekencentrum
ISBN: 9789029730891
Aantal pagina’s: 414
Prijs: € 22,99
Prijs e-book: € 9,99
Uitgave: april 2021