Van der Hout-Roeleveld, Jack en Riet – Gestrikt en ontsnapt
Historische romans,  Romans

Van der Hout-Roeleveld, Jack en Riet – Gestrikt en ontsnapt

Inhoud:

Bijdraaien naar bakboord, snel!’ Het dieplood geeft een gevaarlijke ondiepte aan. Te laat! Ze horen de scheepswand schuren langs een uitstekende rotspunt. Leen ziet dat de punt van de rots, net voordat de schuit is bijgedraaid, een scheur vlak op de waterlijn maakt. Hij slaakt een diepe zucht. Lek geslagen! Om tewerkstelling in Duitsland te voorkomen, meldt Leen Roeleveld zich aan om in Frankrijk dienst te doen als matroos. Zijn schip brengt vanuit Saint Malo voorraden naar het bezette eiland Jersey. Wanneer zijn schip beschadigd raakt, moet hij noodgedwongen lange tijd op Jersey verblijven. Het is moeilijk om hoop te blijven houden. De brieven van zijn vrouw Neeltje uit Scheveningen zijn een broodnodige reddingslijn. Hij is vastbesloten haar trouw te blijven, al ziet hij veel van zijn Nederlandse lotgenoten op het eiland verliefd worden op lokale meisjes en vrouwen. Als na D-Day het leven op Jersey steeds moeilijker wordt, wil Leen van het eiland ontsnappen … ‘Gestrikt en ontsnapt’ biedt een uniek inkijkje in een onbekend aspect van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is gebaseerd op brieven die Leen aan zijn vrouw Neeltje stuurde en geschreven door hun dochter Riet en haar man Jack.

Waardering:

Deze roman is gebaseerd op de brieven die Leen aan zijn vrouw Neeltje stuurde toen hij in Frankrijk moest gaan werken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij voer daar op een prahm naar Jersey, om het eiland te bevoorraden. Hij was gestationeerd in Saint Malo.

Als hun schip beschadigd raakt door de rotsen liggen ze een tijd stil in Jersey. Ze leren daar de Nederlandse Van der Vliet kennen. Hij is met een Engelse getrouwd en heeft 9 kinderen. Leen en zijn maten komen er graag.
Als het schip waar Leen kok op is bijna kan uitvaren wordt hij overgeplaatst op een ander schip dat ook op de helling moet op Jersey. Hij vindt het niet erg, want op Jersey hebben ze het beter dan in Frankrijk.

Gescheiden leven van elkaar valt Leen en Neeltje erg tegen. Helemaal als de verloven ingetrokken worden en de oorlog spannender wordt.

Dit boek is vooral een verslag van het leven van een tewerkgestelde visser in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er gebeuren af en toe spannende dingen maar het gaat vooral veel over het gemis van elkaar. Achterin zijn plattegronden en foto’s afgedrukt.

Gegevens:

Uitgeverij De Banier
ISBN 9789402908626
Aantal blz 167
Prijs: € 14,95