Historische romans

Buckland, Hannah – Rebecca

Inhoud:

Een landgoed, een rijke jongeman en een victoriaanse leefstijl … een roman om bij weg te dromen! Rebecca Stubbs, dochter van een dorpspredikant in het victoriaanse Engeland, had een idyllische jeugd in een kleine boerengemeenschap. Maar nadat een onverwachte uitbraak van de koorts een vernietigend spoor door de stad trekt, moet ze zichzelf zien te redden. Rebecca ontdekt dat ze slecht voorbereid is op deze nieuwe omstandigheden. Ze wordt dienstmeisje op Barton Manor, maar het is een hele worsteling om haar plek te vinden in deze nieuwe, vaak onbetrouwbare wereld. Gelukkig bouwt ze een bijzonder contact op met meneer Edward, een neef van de familie. Haar hart begint te dromen, maar zijn die dromen reëel? Kan een adellijke jongeman zijn hart verliezen aan een dienstmeisje, of aan een huishoudster? Rebecca ziet knarsetandend toe hoe het leven van ándere mensen zich ontvouwt en bloeit. Ze kan nauwelijks meer geloven dat God ook voor haar iets moois heeft weggelegd …

Waardering:

Rebecca Stubbs blijft alleen achter nadat haar vader en moeder aan de Tyfus zijn overleden. Rebecca kiest ervoor om te solliciteren naar een baan als dienstmeisje. Hoewel ze het zware werk dat ze doen moet totaal niet gewend is, komt ze de proefperiode door en krijgt ze een vaste baan op Batron Manor.
Een lichtpunt in haar leven is het fijne contact wat ze heeft met een veel geziene gast op Barton Manor, Edward. Ze koestert de stille hoop dat hij gevoelens voor haar heeft. Deze hoop wordt aangewakkerd dat Edwart haar vraagt mee te gaan naar zijn eigen landgoed. Maar het blijkt al snel dat hij haar vraagt als huishoudster. Edward krijgt een relatie met een andere vrouw en Rebecca begrijpt dat hij haar alleen als goede vriendin ziet. Rebecca wordt beschreven als een lieve, zorgzame vrouw. Dat komt zeker in het laatste gedeelte van het boek naar voren als ze haar hulp aanbiedt aan een ouder echtpaar in Biggenden Manor en zich ontfermd over zieken en eenzame in de gemeente. Dan komt er een nieuwe dominee.. en hij is vrijgezel. Er gloort hoop aan de horizon!
Een eenvoudige roman. Het is een rustig voortkabbelend verhaal waarin niet veel bijzonders gebeurd. Rebecca is veel bezig met haar toekomst, terwijl ze eigenlijk nog heel jong is. Het is geschreven in de ik-vorm vanuit Rebecca. Wat ik mis zijn dialogen, die zijn er heel weinig. Het boek is bijna biografisch te noemen, temeer omdat er ook in de verleden tijd geschreven wordt.
Maar een ‘rustig voortkabbelend’ verhaal is geen saai verhaal. Dit boek geeft je een aantal genoeglijke uurtjes en is aan te raden voor historische romans liefhebbers.

Gegevens:

Uitgever: De Barnier
ISBN: 9789402902518
Aantal pagina’s: 316
Prijs: € 19.95