Spannende boeken

Cummins, Jeanine – Wie omkijkt

Inhoud:

Een binnenplaats in Acapulco, Mexico. Een familiefeestje. Een gruwelijke aanslag. Alleen Lydia en haar achtjarige zoontje Luca overleven, en moeten onmiddellijk zo ver mogelijk wegvluchten om uit de greep van het drugskartel te blijven. Wat volgt is een adembenemend vluchtverhaal: dwars door Mexico, bovenop de goederentrein die ook wel “het Beest’ wordt genoemd, op weg naar de Amerikaanse grens.

Waardering:

Tijdens een familiefeestje wordt de hele familie van Lydia vermoord. Alleen zij en haar zoontje Luca kunnen zich verstoppen. Tijd om te rouwen heeft Lydia niet. Ze kan maar één ding doen; vluchten. Ze weet heel goed wie er achter deze moordpartij zit en weet ook dat hij niet zal rusten voor hij haar gevonden heeft. Het is Javier, leider van een groot drugskartel. Het einddoel is El Norte, de Verenigde Staten. Maar dat is duizenden kilometers verderop. Lydia en Luca maken de reis zoals heel veel migranten.Ze springen op rijdende goederentreinen, slapen in de buitenlucht, ze worden achtervolgd, beroofd. Constant op hun hoede voor handlangers van Javier die overal zijn is er geen ogenblik rust.
Onderweg ontmoeten ze de zusjes Soledad en Rebeca. Twee vrolijke, knappe tienermeisjes die ook onderweg zijn naar El Norte. De band die ze in korte tijd met elkaar krijgen maakt dat ze de rest van de reis onafscheidelijk zijn. Hun verhaal wat gaandeweg verteld wordt is hardverscheurend.
Het verhaal begint vol actie en er komt geen rust tot je het boek uit hebt. 473 bladzijden lang word je meegezogen in het opgejaagde leven van Lydia en andere migranten. Soms lijkt er een lichtpuntje te zijn maar steeds is er weer iets waardoor ze weer extra op hun hoede moeten zijn.
Het boek boeit begin tot eind. Het doel van de schrijfster is om lezers na te laten denken over migranten. En dat is gelukt; Achter al die mensen schuilt een verhaal. Dit zet je tot nadenken.
De personages in dit boek zijn prachtig. Lydia lijkt misschien soms wat koel na alles wat ze meegemaakt heeft. Maar ze moet nu overleven en daardoor schakelt ze haar gevoel uit. Toch leer je de echte Lydia kennen door haar herinneringen aan de tijd hiervoor. Maar ook andere personages zijn sterk en uniek beschreven. Hoewel je het aan de cover niet kunt zien is het een spannend actieboek. Een aanrader! 

Gegevens:

Uitgeverij: Mozaiëk
ISBN: 9789023959489
Aantal pagina’s: 473
Prijs: € 23,99